We kregen in de afgelopen weken wel vaker de vraag waar we de overtuiging vandaan haalden om positief te blijven in deze markten. Want de gevaren stapelen zich op: stijgende rente, afbouw Fed-balans, excessieve economie, hoog consumentenvertrouwen… Volgens diverse lezers van onze nieuwsbrieven zijn dit stuk voor stuk signalen die enkel voorkomen bij de top van een markt. En daar hebben die waarnemers overschot van gelijk bij. Maar ze vergeten hierbij wel te kijken naar de allerbelangrijkste factor in ons mondiale financiële systeem: de US dollar.

De Amerikaanse dollar is de wereldreservemunt en vormt hiermee de olie in de motor, of het bloed in de aderen, of het vet op het tandwiel… Enfin, u snapt de beeldspraak wel.

De USD is dé financiële barometer en de richting is cruciaal: hoe hoger de dollar, hoe stroever de machine draait, en omgekeerd.

Kijk eens even mee naar de volgende maandgrafiek van de US dollar.

Sinds midden de jaren 80, toen de USD een absoluut hoogtepunt plaatste rond 165 indexpunten, is de Amerikaanse munt in structureel verval geraakt, met een patroon van lagere bodems en lagere toppen.

Begin jaren 90 bodemde de USD rond 80, om vervolgens te stijgen tot 120 vlak na de eeuwwisseling, en vervolgens opnieuw in elkaar te zakken tot 70 punten aan het begin van de kredietcrisis.

De USD heeft zopas een nieuwe, lagere top neergezet rond 100. Niet toevallig gingen deze grote bewegingen van de US dollar telkens gepaard met een wissel van de Amerikaanse president.

Trump wil een zwakkere Amerikaanse Dollar

Telkens als een nieuwe president aan de macht komt in de Verenigde Staten, wil deze het beleid compleet omgooien, wat zich vertaalde in een omgekeerde beweging van de USD ten opzichte van de vorige termijn.

Nu Trump de macht heeft overgenomen van Obama, gaat het weer bergafwaarts voor de dollar. We verwachten dat dit parcours tijdens de volledige termijn van Trump zal voortgaan.

Op de grafiek wordt gewag gemaakt van een bodem van de US dollar rond het niveau van 70 indexpunten, maar daar zijn we zelf nog niet zo van overtuigd. Het patroon van lagere toppen en lagere bodems kan net zo goed doorgetrokken worden, waarbij het volgende dieptepunt voor de US dollar bijvoorbeeld op 50 kan zijn, als Trump het Witte Huis weer moet verlaten.

Maar aan dit giswerk hoeven we ons niet te wagen. We weten immers voldoende, en dat is dat de US dollar met een hoge mate van zekerheid in de komende jaren het neerwaartse parcours zal blijven volgen.

Die trend is koren op onze molen. Want we roepen al enige tijd dat inflatie zal terugkeren in het financiële systeem. Een dalende dollar ligt altijd aan de basis van een inflatoire periode.

Bovendien verwachten we toenemende koopkracht in andere onderdelen van de markt, zoals de grondstoffen.

Bron: Gratis Nieuwsbrief Slim Beleggen

Foto Credit: iStock

De volgende sector die 1.000% of meer kan stijgen

Dit lijkt verdacht veel op een perfect storm. In de komende 2 jaar, zijn er gewoon teveel uraniumpartijen die belang hebben bij een hogere prijs. En met deze kleine markt, geven wij geen enkele producent ongelijk. Dit kan een explosieve markt worden waarbij beurskoersen die 1.000% of meer stijgen geen uitzondering vormen.

Ontdek hier de Grondstoffen Rapport URANIUM SPECIAL met 3 Uranium Kooptips