De laatste weken neemt de kans op een globale handelsoorlog zienderogen toe. Amerikaanse president Donald Trump zet vol de aanval in op China. Maar ook Europa wordt betrokken. En zo kan een globale handelsoorlog snel ontaarden in een moddergevecht op hoog niveau. De financiële markten kiezen nu al hun winnaars … en verliezers.
De financiële markten kreunen onder de dreigende handelsoorlog. In die verhoogde volatiliteit kan je zien welke activa worden gedumpt en welke activa floreren. Deze trend zal zich vermoedelijk verder ontwikkelen wanneer de handelsoorlog steeds concreter wordt.
Zo zagen we deze maand dat vooral de Duitse Bund en goud dienen als vluchthaven, niet de Amerikaanse obligaties. China is een van de grootste eigenaars van Amerikaanse overheidsobligaties en kan dit gebruiken als wapen. Ook Aziatische overheidsobligaties en Europese bedrijfsobligaties kregen de voorkeur boven de dollar en Amerikaanse obligaties.
De Japanse yen en de euro konden onder het gekreun van de financiële markten stijgen terwijl de Amerikaanse dollar verder terrein moest prijsgeven.
Aandelen gebeten hond bij handelsoorlog
Aandelen in het algemeen waren bij de grootste verliezers waarbij de S&P 500 veel meer rood kleurde dan andere aandelenmarkten. Europese aandelen konden in vergelijking met de Amerikaanse en Aziatische aandelenmarkten de verliezen nog binnen de perken houden.
Wanneer de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China escaleert, lijken vooral Europese activa het beste uit de bus te gaan komen.
Er is nog hoop dat China en de VS een deal sluiten waardoor Trump de importtarieven die zo’n $50 miljard zouden kosten, zal intrekken. China van zijn kant heeft nog maar voor $3 miljard importtarieven op tafel liggen.
Een handelsoorlog kent op lange termijn nooit winnaars, maar de financiële markten hebben al duidelijk hun voorkeur uitgesproken wanneer Trump en Xi Jinping niet tot een overeenkomst komen.
Bron: Yahoo Finance