Het risico op een ‘groot financieel accident’ is aan het toenemen en kan de markten de dieperik injagen later dit jaar. Maar dat zou ook betekenen dat beleggers en investeerders later dit jaar kunnen profiteren van deze gebeurtenis. Beat Wittman, voorzitter bij Porta Advisors, noemt het de ideale gelegenheid om kwalitatieve aandelen in te slaan tegen een goede prijs.

Het ziet er niet al te best uit, volgens Beat Wittman krijgen we later dit jaar te maken met wat financiële tegenslagen. Hij verwacht dat het sentiment op de markten nog negatiever gaat worden met dalende koersen tot gevolg. De risico’s nemen toe door de hoge inflatie, economische vertraging en centrale banken die een gevaarlijk ‘spel’ spelen.

We should not underestimate that interest rates have risen significantly in the last six to nine months and higher interest rates are eating through the economic system, and having an impact of course on business confidence, on consumer confidence, and on anyone who has a leveraged exposure to those interest rates and not enough revenue, topline or simply a cushion in terms of cash or reserves.

Perfect storm

Wittman noemt het een ‘perfect storm’ gezien de hoge inflatie, logistieke problemen, teleurstellende bedrijfsresultaten en noem maar op. Het zou hem niet verbazen mochten de beurzen later dit jaar hard onderuit gaan. Maar dat creëert volgens hem ook opportuniteiten. Beleggers kunnen hun cash inschakelen om aandelen in te slaan tegen een lagere prjis.

Overal ter wereld, behalve in China en Japan, zijn de centrale banken de rentes aan het verhogen in een poging de inflatie af te koelen. Voedsel- en energieprijzen duwen de consumentenprijzen fors hoger waardoor de koopkracht sterk afneemt. De Federal Reserve heeft te lang een soepele monetair beleid gehad en dat heeft negatieve gevolgen gecreëerd voor de economische situatie in de Verenigde Staten van Amerika.

Hij verwacht dat de Amerikaanse aandelenmarkten sterk zullen presteren in 2023. Het is volgens hem raadzaam voor beleggers om wat cash opzij te zetten en toe te slaan wanneer de markten aan het uitbodemen zijn eind dit jaar, begin volgend jaar. Uiteraard is het totaal onvoorspelbaar hoe de situatie op de beurzen zal gaan evolueren.

Bronnen: Elliot Smith – CNBC

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>