We hadden met de BIS, het IMF en obligatiekoning Jeff Gundlach al een illuster rijtje zwaargewichten die er bij Fed-voorzitter Janet Yellen sterk op aandringen de rente voorlopig nog niet te verhogen. Daar voegt nu ook kredietbeoordelaar Fitch zich bij. De reden hiervoor is simpel: in de opkomende markten staan er inmiddels $ 7,5 biljoen aan schulden aan buitenlandse crediteuren uit. Een enorme stijging vanaf de $ 4,7 biljoen van voor de Lehman-crisis. Latijns-Amerika spant de kroon qua leengedrag. Daar stegen de externe schulden in de afgelopen zeven jaar met maar liefst 118%. Een renteverhoging betekent hogere kosten voor debiteuren. En dat op een moment dat veel landen het al niet makkelijk hebben. Maar niet alleen de leningen in dollars lopen risico. Ook de opgebouwde schulden in de eigen valuta’s lopen gevaar, zo waarschuwt Fitch. Want een verhoging van Amerikaanse rente met 50 basispunten levert historisch gezien een rentestijging van gemiddeld 16 basispunten op van de JPMorgan Emerging Markets Bond index. De BIS schatte dit effect eerder zelfs op 43 basispunten bij een stijging van 100 basispunten van de Fed Funds Rate.
Fitch: let op de Fed-guidance
Fitch focust niet alleen op de eerste renteverhoging in deze cyclus, maar met name het complete plan dat de Fed eerder communiceerde. In onderstaande grafiek zien we in blauw wat de Fed van plan is, mits de economie en inflatie het toelaat: een rentestijging naar 3,75% eind 2016. De markt zit dat heel anders en prijst 1,4% in. Dat geeft een enorm verschil van maar liefst 235 procentpunten. Emerging markets hebben flink gebruikt gemaakt van de nulrentes en het overschot aan liquiditeit dat de Amerikaanse centrale bank na de crisis de markt in pompte. En dat gaat gevolgen hebben als de Fed zijn eigen blauwe lijntje gaat volgen, aldus Andrew Colquhoun, senior director bij Fitch:
Een [rente]uitkomst in de buurt van het eigen richtsnoer van de Fed zal een schok betekenen.
In 1998 trok de Fed zich ook weinig aan van de vele landen in Azië die zich in een zelfde situatie bevonden. Dat bleek een inschattingsfout. Het veroorzaakte de Azië-crisis en voormalig Fed-voorzitter Alan Greenspan zag zich genoodzaakt de rente driemaal te verlagen. Gaat Yellen het parcours ditmaal foutloos afleggen? Om 20 uur vanavond weten we meer.
<<< Download de gratis Beursbijbel: 10 Geboden voor iedere Belegger >>>