Europese en Aziatische beurzen zetten hun neerwaarts parcours verder na de ‘flash crash’ op de Amerikaanse beurzen. De Dow Jones verloor maandag 1.600 punten op één dag, het grootste dagverlies sinds de financiële crisis van 2008. De tuimeling zet de toon voor alle andere beursindexen wereldwijd, het zijn ongetwijfeld dagen om snel te vergeten.
Zenuwachtig, angstig en paniekerig… zo kan je de sfeer gerust noemen op de financiële markten. De bloedrode verkoopgolf spaart geen enkele beursindex. In Europa, de Verenigde Staten van Amerika, Azië, Zuid-Amerika… overal ter wereld gaat het genadeloos naar beneden.
De oorzaak voor de verderzetting van de paniekverkopen is te vinden bij de ‘flash crash’ op de Amerikaanse beurzen. De Dow Jones verloor maandag maar liefst 1.600 punten. Jim Cramer, host van het programma Mad Money op CNBC, zei dat de markt tijdelijk ‘stuk’ is. Het handelsvolume is de afgelopen dagen omhoog geschoten, wat al een tijdje niet meer gebeurd is volgens Cramer.
‘Dont freak out’
Nu is het voornamelijk belangrijk om kalm te blijven volgens Jim Cramer. Zulke forse dalingen gebeuren nu eenmaal als het handelsvolume ‘too high to handle is’. Hij noemt dit zelfs een uitgelezen kans om je favoriete aandelen in te slaan. Structureel is er eigenlijk niet veel aan de hand, aldus Cramer.
Niet iedereen blijft er echter kalm onder. Verschillende experts stellen vast dat de markt bezorgd is over de inflatie, de hogere Amerikaanse rentevoeten en een verslechtering van de Amerikaanse economie. Hoewel de dip tijdelijk kan zijn, wordt er toch aangeraden voorzichtig te handelen.
Waar gaat het naar toe? Die vraag ligt natuurlijk op ieders tong. Zien we volgende week opnieuw groene beursindexen of moeten we ons schrap zetten voor een verlengde periode van negatieve beursdagen? Marktkenners gokken eerder op een flinke correctie. De ‘big one’ staat misschien wel voor de deur maar de tijd is nog niet aangebroken om echt te gaan crashen.
Foto: Wikimedia