Zuid-Afrika

Veel beleggers focussen zich op de ontwikkelingen in de aandelenmarkten. Het is echter belangrijk om ook de bewegingen in de valutamarkten goed te volgen. Volatiliteit bij wisselkoersen is namelijk een goede voorspeller van onrust op de aandelenbeurzen. Daarom is het verstandig om niet alleen de bewegingen van de dollar en de euro in de gaten te houden, maar ook valutabewegingen elders in de wereld te observeren.     Onverwachte ontwikkelingen op de valutamarkten zorgen vaak voor onrust op de beurzen. Dat zagen we vorig jaar bij de ontkoppeling van de Zwitserse Frank en bij de devaluatie van de yuan. En ook in de eerste weken van 2016 is ingrijpen van de Chinese centrale bank wederom de trigger voor heftige koersdalingen op de beurs. Maar niet alleen op de aandelenbeurzen heerst onrust. De volatiliteit van de yuan leidt ook tot flinke valutabewegingen elders in de wereld. Zo is de Zuid-Afrikaanse munt vandaag hard onderuitgegaan. De koers van de rand maakte tijdens de handel een duikeling van maar liefst 9 procent, waarna de munt weer opklom tot een min van 2,1 procent.

-1x-1-4

De flash crash was waarschijnlijk een resultaat van “een combinatie van stop en margin calls van Japanse beleggers die massale capitulatie veroorzaakte” zo schrijft Gareth Berry, valutahandelaar bij Macquarie Bank in Singapore, in een note aan beleggers.

Oorzaken val van de rand

Vorig jaar daalde de waarde van de rand met maar liefst 25 procent. De munt ondervond toen flinke hinder van de lage grondstoffenprijzen, zwakke economische groei en een sterke Amerikaanse dollar. Ook het besluit van president Jacob Zuma om onverwachts zijn minister van Financiën te vervangen, leidde tot extra paniek in Zuid-Afrika. Dit jaar veroorzaakt de tumultueuze start van de Chinese beurzen grote onrust bij beleggers en valutahandelaren in Zuid-Afrika. De tweede economie van de wereld is namelijk een enorm belangrijke handelspartner van Zuid-Afrika; 37 procent van de Zuid-Afrikaanse export gaat naar China. En vooralsnog is er weinig vertrouwen bij analisten dat de rand snel zal stabiliseren. “Het is moeilijk voor te stellen dat de rand op korte termijn een structureel herstel zal inzetten. Beleggers mijden de munten van de groeilanden en kiezen voor de dollar” zo schrijven analisten van Standard Bank in een e-mail aan Bloomberg.

<< Bescherm u tegen de volgende crash van de aandelenmarkt >>