Margin debt, ook wel effectenkrediet genoemd, is geleend geld waarmee wordt belegd en waarbij de effectenportefeuille als onderpand dient. Over dit geleende geld ben je rente verschuldigd. Op het moment dat de beurskoersen dalen, heeft dat grote gevolgen voor de margin debt. In dat geval worden beleggers namelijk verplicht om geld bij te storten, of om verliezen te nemen. En in dat geval kan het snel bergafwaarts met de beurzen gaan.

Margin debt wordt binnen de beleggingswereld ook wel omschreven als een gevaarlijk middel om aandelen (indirect) in bezit te houden. Zolang de koersen van de onderliggende financiële producten blijven stijgen, is er niets aan de hand. Maar, het plaatje verandert aanzienlijk op het moment dat de trend draait en de klok 12 uur slaat. Op dat moment is het sprookje snel over en worden beleggers aangesproken op hun verplichtingen.

Deze stijging bij de Margin Debt was alleen in 2000 en 2007 zichtbaar

Voorlopig lijken beleggers niet voor de Margin Debt te vrezen. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond and Nordea, te zien dat het effectenkrediet tijdens de afgelopen 12 maanden met ruim 70% is gestegen. Een dergelijke stijging in een tijdsspanne van 12 maanden was slechts twee keer eerder meetbaar. Dat was tijdens de jaren 2000 en 2007. En de beleggers die al wat langer meelopen weten goed hoe het sprookje destijds afliep. Niet veel later werden de beurzen geconfronteerd met een stevige beursdaling en als gevolg van de Margin Debt wist deze daling zelfs te resulteren in een rampzalige beurscrash.

Laten we hopen dat deze keer het sprookje rooskleuriger eindigt.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)