De gebeurtenissen op het wereldtoneel die op dit moment een impact hebben op de wereldeconomie, denk aan de oorlog in Oekraïne en de naweeën van de coronapandemie in China, zorgen voor een wereldwijde fragmentie en dat gaat volgens het Internationale Monetaire Fonds dit jaar tot 7 procent van het ‘bruto binnenlandse product’ kosten. 

De wereld is in lange tijd niet meer zo verdeeld geweest zoals het nu is. De oorlog in Oekraïne dwingt landen een kant te kiezen en de coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat landsgrenzen meer belang hebben gekregen. Deze fragmentatie ontkoppelt landen van elkaar en dat is een dure zaak. Het IMF voorspelt dat de wereldeconomie tot 7 procent gaat inboeten.

Het IMF somt een aantal factoren op die bijdragen aan toenemende wereldwijde versnippering, waaronder de Russische invasie van Oekraïne en de coronaperikelen in China. Beide situaties hebben geleid tot internationale verstoringen op de financiële markten.

The risk is that policy interventions adopted in the name of economic or national security could have unintended consequences, or they could be used deliberately for economic gains at the expense of others.

Achterstand

Het IMF verwacht niet dat alle landen evenveel hinder zullen ondervinden van de fragmentatie. Consumenten met een laag inkomen in geavanceerde economieën zullen minder toegang krijgen tot goedkope geïmporteerde goederen. Het merendeel van Azië gaat getroffen worden omdat ze sterk afhankelijk zijn van open handel.

De ‘emerging markets’ gaan volgens het Internationale Monetaire Fonds nog meer achterstand krijgen ten opzichte van de geavanceerde economieën. Ook zullen ’technology spillovers’ van de wereldtop naar de opkomende landen geremd worden. Het thema op het World Economic Forum in Davos is dan ook ‘cooperation in a fragmented world’.

Bronnen: Hannah Ward-Glenton – CNBC

Foto: 16:9 Clue – Installation art, Institut Valencià d’Art Modern – FlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>