G20 De G20 meeting in Sydney zit er inmiddels op. Allicht niet heel verrassend: de deelnemende landen willen graag de economische groei versnellen en miljoenen banen nieuwe creëren. De G20, de twintig rijkste landen ter wereld, goed voor circa 85 procent van de wereldeconomie, heeft afgelopen weekend in Sydney vergaderd. En dat leverde ambitieuze plannen op. Er is een doelstelling geformuleerd om de mondiale economie de komende vijf jaar met $2.000 mrd extra te laten groeien. Daar bovenop zal de G20 zich inspannen om tientallen miljoenen extra banen te creëren. De optimistische toonzetting van het slotcommuniqué was te verwachten. Echter, het is voor het eerst dat de G20 met concrete doelstellingen komt volgens gastheer Australië.

G20 ‘leent’ rapport van IMF

De $2.000 mrd aan extra groei van de mondiale economie komt niet uit de lucht vallen, maar is ‘geleend’ van het IMF. Die heeft vooruitlopend op de G20 meeting een rapport opgesteld waarin wordt gesteld dat ‘structurele hervormingen de mondiale economie met circa 0,5 procent per jaar extra zou kunnen laten groeien.’ En mocht dat vijf jaar lang lukken, dan heeft de mondiale economie er een extra groei mee te pakken van $2.250 mrd. Over het IMF gesproken: die rekent voor dit jaar op een mondiale BBP toename met 3,75 procent, gevolgd door 4 procent in 2015.

>>>Volgt u ons al op TWITTER? Zoniet, start daar vandaag nog mee. Dat kan hier<<<

Er is uitgebreid gesproken over de Emerging Markets uiteraard. och viel er daar, behalve ‘begrip’ voor de moeilijke situatie, niet zo gek veel te halen. Verder dan een algemene verklaring dat ‘centrale banken voorzichtig zullen zijn met (vervolg) stappen, helder zullen communiceren en rekening zullen houden met de impact van hun beleid op de mondiale economie’  ging de G20 niet. En daar schieten de Emerging Markets niet bijster veel mee op. Wel is er uitgebreid gediscussieerd over afspraken van 2010 (!) dat de Emerging Markets méér stemrecht zouden krijgen in het IMF, en dan vooral de BRIC-landen. Dat is er tot op heden nog niet van gekomen. Reden: het Amerikaanse Congres heeft dit nog niet geratificeerd. Er wordt druk op de VS uitgeoefend dit nog voor de volgende G20 meeting in april te ratificeren. Wat voor beleggers nog interessant is: de G20 is niet blij met multinationals als Apple en Google die, handig gebruik makend van de bestaande fiscale wetgeving, te weinig belasting betalen volgens de G20. Het lijkt erop dat de G20 hier versneld een stokje voor wil steken.