Europese aandelen hebben wellicht een rooskleurigere toekomst dan Amerikaanse aandelen. Over het afgelopen jaar hebben Amerikaanse aandelen namelijk flink geprofiteerd van één biljoen dollar aan buybacks van bedrijven.
Volgens de strateeg Stanford C. Bernstein waren de buybacks verantwoordelijk voor veel koopdruk op de Amerikaanse beurzen. Maar nu beginnen ze tot een einde te komen, stelt de strateeg.
Europese aandelen zijn in tegenstelling tot Amerikaanse minder afhankelijk van buybacks. Als resultaat zullen Europese aandelen het daarom relatief beter doen, als de buybacks tot een einde komen. Zo stelde Bernstein:
Het einde van buybacks zal een voordeel verwijderen van Amerikaanse aandelen ten opzichte van Europese. Wanneer het voordeel van buybacks verdwijnt, zullen Europese aandelen het relatief beter doen.
De buybacks in Amerika waren in 2018 gezamenlijk goed voor één biljoen dollar. In vergelijking: er stroomde in 2018 netto ‘slechts’ 100 miljard dollar aan kapitaal in aandelenfondsen.
‘Europa is gehaat’
Waar de aandelenmarkten er in de Verenigde Staten momenteel rooskleurig uit zien, is dat in Europa niet het geval. Zo concludeerde een enquête onder fondsbeheerders, uitgevoerd door Bank of America. Volgens de enquête zijn shortposities in Europa populair onder fondsbeheerders.
Daarnaast drukken de politieke situatie en economische cijfers het Europese beurssentiment. Bernstein ziet daarom kansen in Europa. Hij stelde:
Europa is gehaat onder beleggers. Wij houden ervan om contrair te beleggen. Vlucht van kapitaal uit een regio trekt ons juist aan. Toch zijn we nog niet klaar om een ‘Europese buy call’ uit te geven.
Bron: ZeroHegde
Foto: iStock