Verschillende centrale banken zouden hun rentebeleid normaliseren en de rentes opnieuw verhogen, maar dat scenario blijft uit wegens externe factoren die een invloed hebben op de globale economische toestand. Het herstel van de wereldeconomie verloopt niet zoals gepland en dus voelen centrale banken zich geneigd om hun rentebeleid mogelijks opnieuw terug te schroeven. We kunnen zelfs teruggaan tot hetzelfde scenario zoals in 2016, lage rentes dus.
Dat beweert althans Ben Emons, managing director bij Medley Global Advisor. Hij is er van overtuigd dat de interestvoeten kunnen terugvallen naar gemiddeld 1 procent omdat de wereldeconomie geen vooruitgang boekt en omdat de inflatiecijfers opnieuw parten beginnen te spelen.
With all this shock that happened in the fourth quarter and energy prices falling quite sharply, the effect on inflation is going to last at least though the second or third quarter.
Terugschroeven
Centrale banken, zoals bv. de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank, waren van mening dat de economische situatie stabiel en sterk genoeg was om verschillende stimuleringsmaatregelen terug te schroeven en het rentebeleid opnieuw te normaliseren. Maar de afgelopen maanden hebben gezien dat dit niet het geval is en dat centrale banken opnieuw een stapje terug willen zetten.
Zo zou de Amerikaanse centrale bank normaal gezien de rente 3 tot 4 keer verhogen dit jaar, maar volgens een woordvoerder hebben ze dit plan op de lange baan geschoven wegens de minder positieve economische vooruitzichten. Herinnert u zich nog de periode waarin de rentes historische laag noteerden? Volgens Emons gaan we terug naar zulk renteklimaat met goedkope leningen.
Op zich geen probleem, want Emons verwacht ook dat de lagere rentes opnieuw in het voordeel zullen gaan spelen van bedrijven en dus ook aandelen. Het wordt voor bedrijven opnieuw goedkoper om geld te lenen en dus wordt investeren gemakkelijker. Hij verwacht dat dit een invloed zal hebben op de bedrijfsresultaten, die overigens de verwachtingen zullen overtreffen.
Bronnen: CNBC