We hebben op dit moment te maken met een stierenmarkt die al langer dan 7 jaar actief is. Niet alleen op het gebied van levensduur hebben we te maken met een bijzonderheid, het cumulatieve rendement van die 7 jaar liegt er ook niet om. De markten zijn zelfs goed op weg om het record van de jaren 90 te verslaan.

Nu we het einde van het jaar naderen, mogen we wel zeggen dat de aandelenmarkten opnieuw vriend en vijand hebben weten te verrassen. Zelfs de meest optimistische analist had niet verwacht dat Wall Street zo hard in waarde zou gaan stijgen. Sinds de bodem van 2009 is de S&P 500 index al meer dan 275% in waarde gestegen. En binnenkort zou het record van de jaren 90 verslagen kunnen worden.

Is de stier op weg naar een nieuw record?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Leuthold Group, is te zien dat deze huidige Bull Market behoorlijk bijzonder is. Na de Tweede Wereldoorlog is dit tot nu toe de op één na beste stierenmarkt ooit (op basis van rendement). Daarbij moet dus de kanttekening geplaatst worden dat deze rally nog volledig intact is en dat de stier daarom nog steeds op jacht is naar het record van 302% (jaren 90).

Anderzijds geeft deze grafiek misschien ook aan dat dit wellicht niet het ideale moment is om in te stappen. De afgelopen maanden zijn er weer genoeg ‘nieuwe’ investeerders toegetreden tot de markt, maar de vraag is of dat wel verstandig is gezien de extreem hoge waarderingen. Juist in deze tijd is het van cruciaal belang om het kaf van het koren te scheiden.

Blijf op de hoogte van alle beurs- en aandelennieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>