Sinds een week zit de olieprijs weer voor het eerst sinds het begin van 2016 gevangen in een Bear Market. De olieaandelen hebben de nare gevolgen van de dalende olieprijs meegemaakt, want de afgelopen weken heeft de oliesector tientallen procenten aan waarde moeten inleveren. Maar, wat was het effect op de aandelenmarkten?

De reden dat de olieprijs de afgelopen tijd zoveel waarde heeft moeten inleveren heeft alles te maken met de scheve verhouding die er op dit moment bestaat tussen ‘vraag’ en ‘aanbod’. De organisatie van olielanden (OPEC) doet er alles aan om de productie te verlagen, maar op dit moment liggen met name Amerika en Libië dwars. De schalie-industrie is op dit moment zo ver gevorderd dat het voor de Amerikanen zelfs tegen de huidige olieprijs interessant is om olie naar boven te halen.

Aandelenmarkten hebben voorlopig geen last van de dalende olieprijs

Invloed olieprijs aandelenmarkten

Opvallend genoeg hebben de aandelenmarkten per saldo op dit moment weinig last van de crash bij de olieprijs. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, te zien dat de S&P 500 index de afgelopen tijd de weg naar boven wist te vervolgen, terwijl de olieprijs in diezelfde tijd meer dan 20% aan waarde moest inleveren.

Overigens is het best opvallend dat er op dit moment totaal geen correlatie bestaat tussen de olieprijs en de aandelenmarkten. Aan de onderkant van de grafiek kunnen we immers zien dat deze correlatie tijdens de afgelopen jaren meermaals aanwezig was. Beleggers doen er dus verstandig aan om de prijsbeweging bij de olieprijs nauwlettend in de gaten te houden.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>