De euro zit in een vrije val. Tijdens de afgelopen weken heeft de Europese munt behoorlijk veel terrein moeten inleveren. Als gevolg van de tegenvallende economische macrocijfers en de zorgen om de Europese toekomst, zijn beleggers van mening dat de euro niet langer een goede investering is. Tegenover de dollar bezien is de euro op het laagste niveau beland sinds het jaar 2017. En mogelijk is het slechts een kwestie van tijd voordat pariteit bereikt wordt.

Binnen de Europese landsgrenzen is er tijdens de afgelopen maanden behoorlijk veel veranderd. Zo is er een oorlog ontstaan tussen Rusland en Oekraïne en ook de Europese landen ondervinden hier grote hinder van. De opgelegde sancties aan Rusland leiden immers tot schade aan de Europese economie. Daarnaast zijn diverse Europese landen bang dat Rusland het niet alleen bij Oekraïne zal laten.

Beleggers raken hun vertrouwen in de euro kwijt

De zwakte bij de euro is echter niet volledig te wijten aan de geopolitieke spanningen. Ook op economisch en monetair gebied is er tijdens de afgelopen maanden behoorlijk veel veranderd. Zo wordt de Europese Unie geconfronteerd met een torenhoge inflatie en de Europese centrale bank lijkt vooralsnog niet zo ver te willen gaan als bijvoorbeeld de Amerikaanse centrale bank. Overigens is dat wel te begrijpen, want de Europese economie heeft het op dit moment niet gemakkelijk. En teveel renteverhogingen kunnen dan desastreus zijn voor de economie. Ondanks het feit dat de meeste macrocijfers er nog prima uitzien, beginnen er steeds meer scheurtjes In het economische plaatje te ontstaan. Zo wist het Europese consumentenvertrouwen bijvoorbeeld onlangs te dalen naar een bedroevend laag niveau.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Nautilus Investment Research, is te zien dat de EUR/USD al jarenlang beweegt binnen zogenoemde cyclusbewegingen. Volgens deze grafiek kan de zwakte rondom de euro de komende tijd aanhouden. Een belangrijke steungrens is tijdens de afgelopen weken gesneuveld en de laatste keer dat dat gebeurde wist dat te leiden tot een verdere koersdaling. Gezien deze grafiek lijkt het niet onmogelijk dat de euro binnen afzienbare tijd pariteit met de dollar gaat bereiken. Of weet de ECB hier een stokje voor te steken?