Op 18 maart staat het volgende rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank op het programma. Een groot deel van de beleggers rekent er op dat de Fed dit jaar de rente verder zal gaan verlagen. De kans op drie renteverhogingen in 2020 is zelfs gestegen naar bijna 80%. Mogen beleggers rekenen op nieuwe renteverlagingen?

Tijdens het rentebesluit van 30 oktober 2019 kondigde de Amerikaanse centrale bank haar laatste renteverlaging aan. Destijds werd de rente met 25 basispunten verlaagd. Als gevolg daarvan staat de Amerikaanse rente nu op 1,75%. Jerome Powell liet tijdens de afgelopen weken nog meermaals weten dat beleggers niet hoeven te rekenen op verdere renteverlagingen. Toch denken de meeste beleggers daar vandaag de dag compleet anders over.

Trump zal de druk op Jerome Powell verder opvoeren

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat de kans op drie Amerikaanse renteverlagingen tijdens de afgelopen weken is gestegen naar 80%. Het coronavirus kan een nadelig effect hebben op de groei van de wereldeconomie en in dat geval zal de Amerikaanse economie hoogstwaarschijnlijk ook geraakt worden. Mogelijk zal de Fed daarom een renteverlaging doorvoeren als ‘voorzorgsmaatregel’. Tijdens het afgelopen jaar werd dat namelijk ook gedaan.

Daarnaast zal de politieke druk op de Amerikaanse centrale bank alleen maar verder toenemen. Donald Trump liet immers al meermaals weten dat de rente volgens hem nog steeds veel te hoog is. En afgelopen jaar is gebleken dat Jerome Powell ook gevoelig is voor politieke druk. Mogelijk gaan de beleggers dus gelijk krijgen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>