Heel wat beleggers kijken al met spanning uit naar volgende week donderdag. Op die dag zal Mario Draghi laat weten wat er met het opkoopprogramma van de Europese centrale bank gaat gebeuren. En volgens sommige economen is de kans groot dat het opkoopprogramma eerder dan verwacht zal worden afgebouwd.

Al wekenlang zit de koers van de euro in de lift. Terwijl er aan het einde van 2016 nog werd gesproken over een mogelijke pariteit tussen de euro en de dollar, hebben we op dit moment te maken met de hoogste stand in meer dan 6 maanden tijd.

Druk op Draghi neemt toe

euro-aandelenmarkten-zelfde-beweging

Deze koersstijging is enerzijds te danken aan de beter dan verwachte Europese macrocijfers en anderzijds aan de positieve uitkomsten van de Nederlandse en Franse verkiezingen. Opmerkelijk daarbij is dat de Europese indices het ook goed weten te doen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat zowel de euro als de Stoxx 50 index de afgelopen tijd in waarde zijn gestegen. En dat is opmerkelijk omdat de laatste keren dat de euro sterk werd, de Europese index waarde moest inleveren.

Gezien de Europese macrocijfers zal de druk op Mario Draghi alleen maar groter worden. Komt de miljardeninjectie vroegtijdig ten einde?