Sinds de Tweede Wereldoorlog is Wall Street al 19 keer eerder geconfronteerd met een daling op kwartaalbasis van meer dan 10%. En de kans is groot dat de twintigste keer nu in de maak is. Met nog twee handelsdagen te gaan is de kans immers klein dat Wall Street hieraan zal ontsnappen. Moeten we nu vrezen voor verder dalende beurskoersen?

Op dit moment heerst er grote onzekerheid op de financiële markten. Enkele maanden geleden zag alles er nog rooskleurig uit, maar dat beeld is de afgelopen weken drastisch verslechterd. Steeds meer beleggers dumpen hun aandelen en dat heeft er toe geleid dat een groot deel van de indices op dit moment officieel in een ‘Bear Market’ is beland.

Moeten we vrezen voor verder dalende beurskoersen?

Toch laat het verleden zien dat Wall Street normaliter juist erg goede zaken weet te doen na een kwartaalverlies van meer dan 10% (tabel: Bespoke Investment Group). Zo noteert de S&P 500 index gemiddeld een kwartaal later meer dan 5% hoger. Daarbij bedraagt de slagingskans op een hogere notering bijna 80%. Een jaar later staat de S&P 500 index gemiddeld bijna 16% hoger. De slagingskans daarbij bedraagt 73,7%.

Tijdens de afgelopen 19 keer stond de S&P 500 index slechts in twee van de gevallen een jaar later flink lager. Dat was in 1974 en 2002.