Over zes maanden loopt het tijdperk van Jerome Powell af. Tot nu toe kan hij terugkijken op een goede periode, want onder zijn bewind wisten de aandelenmarkten verder in waarde te stijgen. Het is daarom ook nog maar de vraag of Powell tijdens zijn tijdperk de rente nog gaat verhogen.

Jerome Powell werd in februari 2018 aangesteld als de opvolger van Janet Yellen als voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Tijdens zijn voorzitterschap heeft hij het niet altijd gemakkelijk gehad. Zo was voormalig president Donald Trump vaak kritisch over de werkwijze van Powell. Daarnaast heeft de Fed-voorzitter tijdens het afgelopen jaar alle zeilen moeten bijzetten om een langdurige recessie te voorkomen.

Kans op een renteverhoging tijdens de komende maanden is klein

Ondanks deze bijzondere gebeurtenissen kan Powell vooralsnog terugkijken op een goed tijdperk als voorzitter van de Fed. Zo is op de bovenstaande tabel, afkomstig van LPL Research, te zien dat de Dow Jones index tijdens zijn tijdperk met 37% in waarde wist te stijgen. Dit komt neer op een jaarlijks rendement van 9,4% en hiermee presteert hij bijvoorbeeld beter dan Ben Bernanke.

Toch zijn deze resultaten nog wel voorlopig. Jerome Powell zal immers nog zes maanden lang de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank zijn. Tijdens zijn toespraak van afgelopen week liet hij nog weten dat de Fed de inflatie verkeerd heeft ingeschat. Zo houdt de Amerikaanse centrale bank nu rekening met een langdurig hoge inflatie. Toch verwachten de meeste analisten dat Powell tijdens zijn tijdperk de rente niet meer zal gaan verhogen. Hij zal er immers alles aan willen doen om met goede cijfers de geschiedenisboeken in te gaan.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>