Het probleem binnen de oliemarkt is bij de meeste mensen wel bekend. Er is sprake van een structureel overaanbod en dat heeft uiteraard weten te zorgen voor een dalende olieprijs. Volgens sommigen zit het grootste probleem bij de aanbodzijde, maar anderen zijn juist overtuigd dat het gebrek aan vraag het probleem is. De hernieuwbare energiebronnen zorgen er immers voor dat we veel minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.
De afgelopen jaren hebben diverse overheden hun verlangens uitgesproken om tot een schonere wereld te komen. Daarbij zou de noodzaak zijn om het gebruik van fossiele brandstoffen – zoals olie – flink te reduceren. De Britse regering is het hier roerend mee eens, want gisteren maakte de Britse overheid bekend dat ze vanaf het jaar 2040 de verkoop van diesel- en benzineauto’s zal gaan verbieden. Een duidelijke bedreiging voor olie dus.
Olie gaat een zware tijd tegemoet
Ook Emmanuel Macron, president van Frankrijk, heeft kort geleden nog kenbaar gemaakt dat hij meer wel doen aan het verbeteren van het milieu. Volgens anderen gaat niet de overheid zorgen voor het einde van olie, maar de markt zelf. Op dit moment zijn elektrische auto’s nog behoorlijk prijzig, maar daar zou in de nabije toekomst grote verandering in kunnen gaan komen.
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat 7 jaar geleden een batterij voor in een elektrische auto nog ongeveer $ 1.000 kostte. In het jaar 2030 zal diezelfde batterij nog ongeveer een prijskaartje hebben van $ 73. Dit zal er voor gaan zorgen dat een elektrische auto ineens voor veel meer mensen financieel haalbaar zal zijn.
Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.
Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>