Zoals we net al rapporteerden bij onze blik op centrale banken lijkt Duitsland plotseling wél bereid over schuldherstructurering te praten. Was de uiteenzetting van de Duitse MinFin Schäuble nog wat vaag, inmiddels bied columnist Evans-Pritchard van de Telegraph meer duidelijkheid.
Alles voor de euro
Donald Tusk, president van de Europese Raad, blijkt nu toch een overeenkomst liever te willen dan geen schuldafschrijving: https://twitter.com/eucopresident/status/619086461237919744 Dit is voor het eerst dat we Europa’s instituten horen toegeven dat Griekenland zijn schuld van 180% van het BBP nooit kan aflossen. En dat men voor een echte oplossing eerst dit aan moet pakken. Het zou ook noodzakelijk zijn voor premier Tsipras, aldus Evans-Pritchard. Een overeenkomst met schuldherstructurering geeft Tsipras een trofee om mee te nemen naar het Griekse volk. Hij ontkomt niet aan ingrijpende hervormingen en andere concessies. Maar als de aangeboden herstructurering voldoende ingrijpend is, kan dit voldoende zijn voor een overeenkomst.
Merkel: geen haircut
Bondskanselier Merkel liet weten dat een klassieke haircut, ofwel simpelweg afschrijven van schuld, onbespreekbaar is. Maar er zijn andere manieren, zoals de terugbetaaldatum ver veruit schuiven. Dat is ook wat er in 2012 al gebeurde. De contouren van een deal op zondag beginnen dus te ontstaan. Volgens Evans-Pritchard heeft Syriza een 3-jarig pakket aan leningen van tot wel € 60 miljard aangevraagd bij het ESM, het European Stability Mechanism – oftewel het bailout-fonds. En is Syriza naar verluidt bereid om tegemoet te komen op het gebied van belastingverhogingen en pensioenverlagingen.
Druk
Duitsland kwam de afgelopen dagen onder enorme mondiale druk te staan om een oplossing te zoeken. Niet alleen Frankrijk en Italië, maar ook de VS en het IMF spraken hun sympathie en wens uit voor schuldverlichting. Griekenland is immers meer dan een interne aangelegenheid. Denk aan de NAVO, de relaties tussen Frankrijk en Duitsland en het mogelijke effect op de wereldeconomie. Er staat veel op het spel. En Duitsland lijkt dat nu, gedwongen of niet, te beseffen. Eén puntje nog: een deal op zondag moet wel door de Bundestag en de parlementen van Finland, Slovenië, Portugal en Estland geloodst worden. Zo zou een eventuele opluchting zondag alsnog van korte duur kunnen blijken. En Merkel’s politieke carrière zou daarmee op een breekpunt belanden.
<<< Download de gratis Beursbijbel: 10 Geboden voor iedere Belegger >>>