Niet alleen leden van de OPEC hebben het moeilijk om hun economie draaiende te houden. Ook een land als Noorwegen ondervindt last van de lage olieprijs. Volgens een rapport van de Noorse centrale bank zullen veel private bedrijven in het komende jaar minder produceren en investeren. Noorwegen is één van de rijkste landen ter wereld dankzij de hoeveelheid olie die het land exporteert. Maar sinds de olieprijs onder druk staat, heeft het Scandinavische land last van forse tegenwind. Een indicator die de totale productiegroei voor de komende zes maanden meet, is volgens een rapport van de Noorse bank gedaald van 0,06 naar -0,01. Dat is het laagste niveau sinds 2009. En het cijfer dat de productie van de afgelopen drie maanden weergeeft, viel terug van 0,11 naar 0,02. “De verminderde activiteit in de olie-industrie heeft een negatief effect op de groeiverwachtingen in de meeste andere sectoren. De totale economische activiteiten in het land zullen echter op hetzelfde niveau blijven, dankzij een toename van de overheidsinvesteringen,” zo stelt de centrale bank in het rapport.
De grote vraag is wat de voorzitter van de Noorse centrale bank, Oeystein Olsen, nu gaat doen? In september verlaagde hij de rente nog, om zo de negatieve gevolgen van de lage olieprijs tegen te gaan.
Analisten denken verschillend
“Zwakke groei zal in de komende jaren blijven aanhouden,” zo stelt Joachim Bernhardsen, analist bij Nordea Bank. Hij verwacht dat de economische groei zal stagneren in de komende zes maanden. “Wij denken daarom dat de centrale bank twee renteverlagingen zal doorvoeren in 2016.” Voor dit jaar verwacht Nordea echter geen verandering meer in de rentestand: “De cijfers uit het rapport zijn weliswaar zwak, maar vereisen geen acute maatregelen.” DNB ASA, de grootste bank van Noorwegen, denkt daar anders over. De bank is van mening dat het rapport duidelijk laat zien dat de groei stagneert, en dat daarom de rente al in december verlaagd zal worden naar 0,5 procent.
Centrale bank noemt daling een succes
De Noorse kroon is dit jaar al met 6 procent gedaald tegenover de euro, en met zo’n 20 procent ten opzichte van de dollar. Bankbestuurder Olsen noemde de daling afgelopen week een succes: “De depreciatie van de Noorse kroon is een belangrijke manier om de problemen die de lage olieprijs met zich meebrengt, tegen te gaan.” Het lijkt er dan ook op dat we de laatste renteverlaging in Noorwegen nog niet gezien hebben…
>> Schrijf u in op de gratis nieuwsbrief van Slim Beleggen <<