Deze week zullen de OPEC-landen bijeen komen om te spreken over de situatie binnen de oliemarkt. De olieprijs heeft de voorbijgaande weken alle winst van het begin van dit beursjaar moeten prijsgeven en dit heeft alles te maken met de onzekerheid over de effectiviteit van de productieverlaging.

Recent lieten oliegiganten Rusland en Saoedi-Arabië weten dat ze er alles aan willen doen om de olieproductie verder te verlagen. Daarnaast zouden ze bereid zijn om de maatregelen omtrent de productieverlaging te verlengen tot het begin van 2018. Het is echter nog maar de vraag of de andere OPEC-landen hier hetzelfde over denken.

Verlagen van de olieproductie is niet gemakkelijk

opec-verlaging-2009

Het is voor de OPEC-organisatie te hopen dat ze deze keer effectiever zullen handelen dan in het jaar 2009 het geval was. Destijds stond de oliemarkt ook flink onder druk en besloten de olielanden om de productie drastisch te verlagen. Toch is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, te zien dat het destijds niet is gelukt om het uiteindelijke OPEC-doel te bereiken.

Met name Amerika en Irak zijn op dit moment volop bezig met het produceren van olie. Er is nog steeds sprake van overaanbod op de oliemarkt en zolang die overaanbod blijft bestaan, zal de druk op de olieprijs ook groot blijven. Het is dus voor de olielanden te hopen dat er de komende dagen grote stappen in de goede richting worden gezet.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>