olieprijs Econoom Gary Shilling staat erom bekend zijn beleggingen rondom het thema schulddeflatie te bouwen. Hij meent dat in een tijdperk van deleveraging cash en lange staatsobligaties in dollars het goed zullen doen. Want andere activa zullen in prijs dalen. Ook olie.

Shilling: olieprijs $ 10 à $ 20

Sinds dit voorjaar meent Shilling dat de olieprijs naar $ 10 tot $ 20 per vat kan dalen. Die call herhaalde hij onlangs. Het OPEC-kartel is ontbonden. En de marginale productiekosten, dus de kosten om een extra vat olie uit bestaande putten te halen, ligt volgens Shilling zowel in het Permian Basin in Texas als in de Perzische Golf op slechts $ 10 à $ 20 per vat. In deze prijsoorlog moet olie dus eerst daarheen voordat de Arabieren hun zin krijgen en iemand gaat knipperen, zo stelt de econoom. Want zolang de prijs boven de marginale kosten ligt, zullen olieproducenten juist meer gaan produceren om de omzetdaling te compenseren. Het gevolg daarvan laat zich raden. Daarbij komt dat Iran binnenkort weer meer olie kan leveren. En OPEC schat dat door enorme technologische ontwikkelingen nieuwe projecten in North-Dakota nu al winstgevend zijn bij een olieprijs van tussen de $ 24 en $ 41 per vat.

Gevolgen prijsdaling

Wie profiteren van de lage olieprijs? Dat is natuurlijk eenvoudig: olie-importeurs. Ook de VS haalt nog steeds de bijna helft van zijn olie uit het buitenland. West-Europa en Azië trekken ook profijt, net als India en Egypte. Maar vooralsnog geven consumenten de besparing op brandstof niet uit. In deze onzekere tijden spaart men, zelfs in de VS. Een ander, negatief effect is echter deflatie. Shilling merkt op dat al 10 van de 34 grootste economieën in deflatie zijn. Als deze ontwikkeling voort blijft duren, en consumenten zich er op in gaan stellen en uitkopen blijven uitstellen, kan deflatie hardnekkig zijn. Japan kan daarover meepraten. De neerwaartse spiraal van blijvende overcapaciteit en hoge voorraden kan de economische groei jarenlang drukken. En olieproducerende landen zoals Rusland, Nigeria en Venezuela hebben het nu al moeilijk. Bij een olieprijs onder de $ 20 per vat kan de situatie uit de hand lopen. In Rusland dreigt een herhaling van het bankroet van 1998. De aandelenmarkten in de Perzische Golf kunnen zwaar onder druk komen bij een nog lagere olieprijs. En natuurlijk zullen olieaandelen wereldwijd in dat geval verder zakken. Shilling concludeert:

Ik denk dat de Fed een renteverhoging uitstelt tot op z’n vroegst volgend jaar. Maar als de Fed wél dit jaar actie onderneemt, grondstoffenprijzen blijven dalen, China vertraagt en deflatie om zich heen grijpt, zal het daar snel spijt van krijgen. De combinatie van al deze krachten kan de schok zijn die de volgende wereldrecessie inluidt.

<<< Verdien meer geld met deze gratis ULTIEME Trading Almanak >>>