De eurozone moet zich voorbereiden op een nog hogere inflatie nu de gaskraan van Rusland naar Europa is dichtgedraaid ten gevolge van onderhoudswerken. Die zouden 10 dagen duren, maar men vreest dat de Russen de gaskraan een tijdje langer dicht zullen laten als gevolg van de Westerse sancties. Dat maakt de situatie nog ingewikkelder dan ze al is.

Moeten we ons voorbereiden op nog hogere consumentenprijzen? De gaskraan tussen Rusland en Duitsland werd gisteren dichtgedraaid omwille van onderhoudswerken aan de pijpleidingen. Normaal gezien zouden deze werken 10 dagen duren, maar men vreest dat Rusland de gaskraan langer dicht zal laten als politiek drukmiddel tegen de Westerse sancties.

Valdis Dombrovskis, vicevoorzitter van de Europese Commissie, zei dat de economie redelijk robuust is en al heel wat rake klappen heeft geincasseerd. Maar dat de inflatie de komende maanden vermoedelijk zal blijven stijgen. Men verwacht nu een economische groei van 2,7 procent dit jaar en 2,3 procent volgend jaar. De inflatie zou stijgen tot 6,1 procent in 2022.

What we see [is that] economic growth is proving quite resilient this year, still one can expect some downwards revision and even more so for the next year because of many uncertainties and risks. Unfortunately, inflation continues to surprise on the upside, so it’s once again going to be revised upwards.

Afhankelijkheid

De gasprijzen in Europa zijn reeds gestegen naar ongeziene hoogtes sinds de Russische inval in Oekraïne, nu de gaskraan misschien voor langere tijd dicht is, zijn de prijzen nog maar eens gestegen. Het is moeilijk om te voorspellen wat Rusland gaat doen. De oorlog in Oekraïne heeft duidelijk gemaakt hoe afhankelijk Europa is van Ruslands fossiele brandstoffen.

Europa is van plan om een einde te maken aan deze afhankelijkheid door meer te investeren in hun eigen energiesector. Voornamelijk groene energieprojecten zullen voorrang krijgen gezien Europa van plan is om hun ecologische voetafdruk drastisch te verkleinen tegen 2050. Gezien de ongeziene situatie, is het nog maar de vraag of dit allemaal zonder slag of stoot zal verlopen.

Bronnen: Silvia Amaro – CNBC

Foto: RawpixelCC0 1.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>