dam_doorbreekt In Zuidoost-Brazilië brak vannacht een dam door bij de Germano ijzerertsmijn van Samarco, een joint venture tussen de mijnbouwreuzen BHP Billiton en Vale. De resulterende kilometerslange modderstroom vernielde een nabij gelegen dorp. Gevreesd wordt voor het leven van in ieder geval 15 mensen, terwijl 45 mensen in totaal vermist zijn. Andrew Mackenzie, CEO van BHP, reageerde vanuit Melbourne:

Het meeste gebeurde onder een deken van duisternis. We zullen bij daglicht alle zeilen bijzetten om de arbeiders en de gemeenschap bij deze ramp te ondersteunen.

De impact is enorm. Overheidsofficials laten weten dat ze ongeveer 600 mensen naar een hoger gelegen gebied evacueren. Het gaat om bewoners van een laaggelegen gebied dat maar liefst 7 kilometer van de dam ligt. Op helikopterbeelden is te zien hoe tenminste tientallen huizen vernield zijn. Auto’s zijn meegesleurd en op huizen terecht gekomen.

Oorzaak doorbraak dam onduidelijk

Het is nog onduidelijk wat aan de doorbraak ten grondslag ligt. Samarco heeft de situatie in onderzoek en doet op dit moment geen mededelingen. Het bedrijf is goed voor net iets minder dan 10% van de Braziliaanse ijzerertsproductie. De dam was de afsluiting van een ‘tailings’-reservoir, dat naast water ook afvalproducten uit de mijn bevat. Mogelijk heeft deze humanitaire ramp dus ook nog impact op het lokale milieu. Het aandeel BHP verloor vannacht in Australië 2,5%, terwijl de Amerikaanse notering 6,3% lager noteert. De NYSE-notering van Vale handelt vandaag bijna 8% lager. De grondstoffenzwakte, na de stijging van de dollar door het sterke Amerikaanse banenrapport, speelt hierbij ook ongetwijfeld een rol.  Beide mijnbouwers beleven zware tijden nu de economie van China afkoelt. Grondstoffenprijzen piekten in 2011 en laten nog geen teken van herstel zien. En ondanks de recente fiscale stimulering bevinden de Chinese staalprijzen zich nog steeds in een vrije val. Daarvan ondervindt onder meer Brazilië, een grote grondstoffenexporteur, de harde gevolgen. De real verloor sinds 2011 al meer dan 60% aan waarde. https://www.youtube.com/watch?v=Z5FXg7jBv8w

<<< Download de gratis Beursbijbel: 10 Geboden voor iedere Belegger >>>