Vrij griekenland uit eurozone gevolgen

Natuurlijk is vorige maand de bailout-overeenkomst voor Griekenland met 4 maanden verlengd. Een oplossing is er echter nog steeds niet en ook de hervormingsplannen die Griekenland heeft ingediend, worden door de ministers van Financiën van de eurolanden niet gewaardeerd. In een interview met het Italiaanse nieuwsblad Corriere della Sera zei de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zelfs dat als Brussel de hervormingsplannen van het land afkeurt, ‘er problemen kunnen ontstaan’.

Situatie vertrek Griekenland

Jonathan Loynes en Jennifer McKeown, economen van Capital Economics leggen uit hoe een vertrek van Griekenland er uit kan gaan zien. Ten eerste zal het proces in het geheim moeten worden voorbereid, aangezien er volgens de economen geen kant en klaar plan ligt. Logischerwijs volgt daarop dat Griekenland weer een eigen valuta zal moeten krijgen, en mogelijk weer terugkeert naar de drachma. Waar in eerste instantie een nieuwe munt gelijk zal worden gehouden aan de euro zal dit niet lang zo zijn en zal de nieuwe Griekse munt uiteindelijk minder waard worden tegenover de euro. ‘Hard nodig’, zo zeggen de economen, want alleen met een zwakkere valuta kan Griekenland vervolgens meer terugkeren naar houdbare economische groei en extreme deflatie ontwijken. Een daling van minstens 20 procent tegenover de euro lijkt de economen waarschijnlijk. Loynes en McKeown stellen daarnaast dat een Grexit vrijwel zeker gepaard zal gaan, of zelfs veroorzaakt zal worden door een vorm van wanbetaling op de Griekse overheidsschuld. De economen hebben het volgende overzicht opgesteld van hoe Grexit er volgens hen uit zal zien:

vrij tabel dit gebeurt er als Griekenland eurozone verlaat

Bron: Moneyweek.com 

Wat de eurozone betreft, is het volgens Loynes en McKeown het meest belangrijk dat besmettingsgevaar teniet wordt gedaan en dat geruchten over eventuele andere landen die de zone verlaten de kop in worden gedrukt. De ECB zal opnieuw moeten onderstrepen hoe toegewijd het is aan het bij elkaar houden van de eurozone, door in te grijpen bij landen die na een vertrek van Griekenland uit de eurozone plotseling meer rente moeten betalen op hun leningen. Ondanks dat het natuurlijk slechts een mogelijk verloop is van het vertrek van Griekenland uit de eurozone, stellen de economen dat het op de lange termijn goed zou kunnen zijn. Dit ondanks de uitdagingen voor de eurozone die Grexit met zich mee zou brengen. Zal de euro verder wegzakken in het geval van Grexit? Dit kun je zelf doen