Zeg niet dat we het nog niet geschreven hebben: langs alle kanten wordt aan de alarmbel getrokken met betrekking tot de huidige situatie op de markten. Die markten zouden alle symptomen van een bubble vertonen, het zou slechts een kwestie van tijd zijn alvorens die uiteen zal spatten. De doemdenkers beleven gouden tijden. Leven we in de gevaarlijkste beursomgeving aller tijden? Alles is relatief natuurlijk. Wie de internet hype van de jaren 2000 meegemaakt heeft zal ongetwijfeld wel het een en ander gewend zijn. Toen stegen de koersen van aandelen die nul komma nul bewezen hadden door het plafond. Zelfs omzet was niet nodig om te scoren op de beurs.
>> Bescherm uw vermogen voor dit gevaar – Download de GOUDGIDS <<
Gaan we nog wat verder terug in de tijd dan is er natuurlijk de bubble op de Japanse beurs in de jaren ’80’ van de vorige eeuw. Die bubble ging bovendien gepaard met een gelijkaardige beweging op de vastgoedmarkt. Waarnemers poogden ons toen wijs te maken dat de Japanse markten heel erg bijzonder waren. Wat achteraf pure nonsens bleek te zijn. Maar over de gevaarlijkste beurzen aller tijden gesproken: misschien is de huidige periode wel een gevaarlijke. De periode van mei tot november is niet de beste van het jaar op de beurs en dat kan op basis van de statistieken aangetoond worden. Het adagio “Sell in May, go away”, dat zo oud is als de straat heeft misschien dus toch wel zeggingskracht.
In deze tijd is de beursomgeving niet ideaal
Volgens de Ned Davis (NDR) database realiseerde iemand, die sinds 1950 telkens op 1 mei 10,000 dollar investeerde in de S&P 500 om op 31 oktober van hetzelfde jaar zijn aandelen opnieuw te verkopen, dat hij in 2008 precies 26 dollar had verdiend. Geen prestatie om over naar huis te schrijven, wel integendeel. Het kon inderdaad beter. Want wie op 1 november diezelfde 10,000 dollar in de beurs stak en op 30 april weer verkocht zou zijn investering hebben zien aangroeien tot maar liefst 372,890 dollar. Op 58 beursjaren was de periode begin november tot en met eind april inderdaad 45x positief en slechts 13x negatief.