obligatierente De stijgende obligatierentes zorgen voor druk op een van de grootste bullcases voor aandelen in de Verenigde Staten. Zoals in de onderstaande grafiek te zien is, zorgen stijgende uitkeringen voor een nauwere spread tussen rentes in de Bloomberg U.S. Corporate Bond Index en het rendement voor de Standard & Poor’s 500 Index. Hoewel deze spread nog altijd groot is, is het voordeel dat Amerikaanse aandelen hebben qua rendement, het kleinst in 5 jaar en slechts de helft van wat het was aan het begin toen de bullmarkt begon.

 obligatierente

Een wereldwijde verkoopgolf van obligaties in de afgelopen maand, heeft een boost gegeven aan de rentes die daarmee terugkeerden vanaf historisch lage niveaus. Dit gebeurde tegelijkertijd met afnemende zorgen over Europese deflatie en een opleving van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Anderzijds heeft het dus de uiteenlopende waarderingen dichter bij elkaar gebracht, wat lange tijd een van de meest bullishe argumenten was voor aandelen die veel experts noemden. ‘De markten keren weer terug naar een normale situatie’, zei John Manley die als chief equity strategist voor Wells Fargo Funds Management helpt bij het overzien van 223 miljard dollar aan vermogen. ‘5 jaar geleden leek het erop dat we misschien wel van het randje van de aarden zouden afvallen. Inmiddels zijn dingen beter geworden en zijn mensen minder bang.’

Stijgende obligatierente

Beleggers maken zich daarnaast natuurlijk klaar voor de renteverhoging van de Federal Reserve. De renteverhoging wordt gemiddeld genomen in ieder geval verwacht voor het einde van 2015, zei Manley. Wanneer mensen hogere rentes op corporate fixed-income producten gaan zien, kunnen ze mogelijk obligaties boven aandelen verkiezen, zei hij. Futures tonen een kans van 35 procent dat de Federal Reserve de belangrijkste rentetarieven in september zal verhogen. De kans op een renteverhoging in december wordt ingeschat op 71 procent. ‘Obligatierentes kunnen significant stijgen in reactie op het krappere monetaire beleid, maar dat kan zonder de rendementsvooruitzichten op aandelen onredelijk laag te laten lijken’, schreef Higgings, senior markets econoom bij Capital Economics er vorige week over in een note.

Dit zijn belangrijke trends voor de beurs