Het Singaporese GIC, een van ’s werelds grootste institutionele beleggers, heeft geadviseerd om “dubbel in te zetten” op grote technologiebedrijven. Dit in plaats van overgewaardeerde start-ups in de bloeiende sector van generatieve kunstmatige intelligentie. De CEO Lim Chow Kiat geeft aan dat AI startups overgewaardeerd zijn.

Terwijl het enthousiasme in de wereld van AI groot is, houd Kiat het liever bij de grote techbedrijven. Volgens hem zijn techreuzen zoals Microsoft, Alphabet en Meta begonnen met het vastleggen van “veel waarde” in de transformerende technologie met hun bestaande klanten.

Hij voegde eraan toe dat waarderingen van start-ups met AI-bedrijfsmodellen “te hoog” waren.

“We moeten oppassen dat we niet meegaan in de hype. Maar het is nog belangrijker om niet de interesse te verliezen.”

In de volgende grafiek zien we het koersverloop van Microsoft, dat de afgelopen twee weken al stevig omhoog schoot door OpenAI. In het bedrijf achter de AI-bot ChatGPT, heeft Microsoft al meer dan $13 miljard geïnvesteerd:

Kies techreuzen boven AI Start-ups

Lim Chow Kiat, CEO van GIC, benadrukt het belang van vasthouden aan bewezen technologieën. Hij waarschuwt echter voor de hype rond start-ups in de AI-sector, waarvan de waarderingen te hoog zijn.

Analisten delen deze visie, met waarschuwingen dat veel start-ups overgewaardeerd zijn en moeite zullen hebben om winstgevend te worden.

In een tijd waarin grote techbedrijven zoals Amazon, Microsoft en Google fors investeren in AI, lijken deze reuzen de voorkeur te genieten als partners voor generatieve AI-start-ups.

Alleen zij kunnen de combinatie van rekenkracht en kapitaal bieden die nodig is om fundamentmodellen te bouwen.

Bron: Financial Times
Foto: iStock