Het was nog nooit zo gemakkelijk om aandelen te kopen als vandaag. Met een muisklik koopt en verkoopt iedereen aandelen. Steeds meer mensen nemen hun eigen financiën dan ook in eigen handen – en terecht. Het tijdperk dat we ons geld moeten toevertrouwen aan bankiers is voorbij. Die hebben hun kansen verschoten met de financiële crisis.

Maar dat wil uiteraard niet zeggen dat beleggen eenvoudig is. Iedereen kan geld verdienen wanneer de markten constant stijgen, maar weinigen kunnen hun geld behouden of hun verliezen beperken wanneer de markten dalen.

De aandelenbeurs zit vol valkuilen. Deze valkuilen vermijden is voor de beginnende belegger essentieel om een vermogen op te bouwen. Daarom 6 belangrijke tips die je niet mag vergeten.

-1. Bepaal de juiste doelstellingen

Veel hangt natuurlijk af van het doel dat u stelt. Op welke termijn u wil beleggen, bepaalt al veel de aanpak. Om succesvol te beleggen moet u uitgaan van een langetermijnplanning. Dit betekent niet dat u zomaar eender welke aandelen kunt kopen. Als u zich concentreert op 1 aandeel, kan dit grote verliezen met zich meebrengen wanneer dit fout loopt. Daarna zal u waarschijnlijk nooit meer beleggen en loopt u nog meer rendement mis.

-2. Laat je niet vangen door het gevoel een ‘expert’ te zijn

Anderzijds kan een aandeel ook bijzonder goed presteren. Dit zorgt echter voor een vals gevoel van zekerheid waardoor de kans groot is dat u in de toekomst meer zal verliezen dan die ene goede ervaring heeft opgebracht. Een zwaluw maakt de lente niet. Wanneer je het gevoel hebt een expert te zijn na 1 goede belegging, word je vaak achteraf met de neus op de feiten gedrukt, namelijk dat je geen expert bent en ook geld kan verliezen.

Op lange termijn liggen de kansen het beste met een goed gespreide portefeuille.

-3. Denk aan de kosten

 Een lagekostenbeleggingsfonds of een lagekosten-ETF zijn goede alternatieven voor diegene die niet actief bezig zijn met hun beleggingsportefeuille. Wanneer u een goede basis hebt, kunt u beginnen met het kopen van individuele aandelen. Maar begin voorzichtig. Werk met limieten en beleg enkel met geld dat u kunt missen.

-4. Ga niet op avontuur

De beginnende belegger neemt best het advies van de legendarische belegger Peter Lynch ter harte:

“Beleg in bedrijven die u kent. Als u niet weet hoe het bedrijf zijn geld verdient, moet u er ook geen aandelen van kopen.”

Natuurlijk niet alles wat u kent, zijn goede bedrijven. Goede bedrijven voor beleggers hebben de juiste combinatie tussen kwaliteit en prijs. Dit is de waardering van het bedrijf. De waardering van het bedrijf is de verhouding tussen de waarde en de prijs op de aandelenbeurs.

-5. Beter saai rijk worden dan populair arm

De beginnende belegger stort zich in het begin dikwijls op populaire, snel groeiende bedrijven omdat deze bedrijven de meeste aandacht krijgen in de media. Maar verschillende studies tonen aan dat saaie bedrijven over een lange periode veel beter presteren. Deze bedrijven keren heel dikwijls een dividend uit, in sommige gevallen zelfs een groeiend dividend.

Het zijn deze dividenden die op lange termijn het verschil kunnen maken. Daarnaast kan een bedrijf zijn dividend enkel maar betalen of jaar na jaar verhogen als het een zeer sterk bedrijf is dat goede resultaten haalt. Dan volgt de beurskoers automatisch. Saai is op de aandelenbeurs dikwijls beter dan populair. Voor de beginnende belegger is het beter om zich te concentreren op deze bedrijven terwijl u de knepen van het vak leert.

Foto Credit: iStock