“Zet je schrap voor een economische opleving.” Dat schreven we eind augustus op basis van commentaar van Ambrose Evans-Pritchard in de Telegraph. De geldgroei steeg toen scherp in de VS en de eurozone. Ook in China waren beleidsmakers druk bezig de economie weer aan te slingeren met hogere overheidsuitgaven. Dat scenario van een opleving lijkt nu uit te komen. De eerste herstelscheuten in de industriële productie dienen zich aan in Europa, de VS, Japan en zelfs China, aldus de financieel verslaggever. Zo steeg de JPMorgan/Markit Global Factory Orders Index in oktober naar een 7-maands hoogtepunt van 51,9.
Chinese productie veert op
China komt na een diepe industriële recessie weer tot leven. De Caixin PMI index, die de Chinese fabrieksoutput meet, liet in oktober de grootste stijging in 15 maanden zien. Hier druppelen de effecten van fiscale stimulering en renteverlagingen langzaam door in de bredere economie, zo stelt Evans-Pritchard. Danske Bank wijst er op dat de kredietgroei het hoogst is in de laatste vier jaar. Dat zal de Chinese industriële productie de komende zes maanden sterk opdrijven, aldus de bank. Een heropleving van de huizenmarkt in de steden in het oosten werkt ook ondersteunend. De totale Chinese vrachtzendingen stegen naar 4,1 miljard ton in september tegen een dieptepunt van 3,8 miljard in juni. Pessimisten wijzen vaak naar de zwakte in railtransport en elektriciteitsverbruik. Maar Evans-Pritchard wijst er op dat wegtransport 12 keer groter is dan railtransport en stevig groeit. De shift naar groene energie en een diensteneconomie zorgen bovendien voor een afname van de energie-intensiteit van de economie.
Europa & VS
In de eurozone steeg de Market Manufacturing index naar 52,3 in oktober. De zwakkere euro, goedkope olie en QE door de ECB hebben hun effect op de economie. Ook in de VS lieten de nieuwe fabrieksorders in oktober een opleving zien na de zwakte in de zomer. Het is volgens Evans-Pritchard een teken dat de Amerikaanse economie bij lijkt te komen van de krachtigste dollarrally sinds medio jaren 1990. Charles Dumas van Lombard Street Research denkt dat er meer in het vat zit:
De autoverkopen in de VS lagen bijvoorbeeld op 17 miljoen per jaar in het decennium voorafgaand aan de financiële crisis. Maar nadien zitten we op 14 miljoen per jaar. Automobilisten rijden liever nog even door met een ouder model. We denken dat deze opgehoopte vraag weer tevoorschijn gaat komen. Als we terugkeren naar het oude niveau, loopt Amerika nog 20 miljoen auto’s achter.
Is dit het begin is van een structureler herstel? In de zomer had Evans-Pritchard zijn bedenkingen, nu laat hij zijn visie in het midden. De toekomst zal moeten uitwijzen of de opleving door kan zetten of slechts een kunstmatige mini-hausse zal blijken.
<<< Verdien meer geld met deze gratis ULTIEME Trading Almanak >>>