Goed nieuws voor beleggers en analisten die een zware crash van de aandelenmarkt verwachten, de margin debt staat – aangepast aan inflatie – op een hoger niveau dan de piek van de dotcom-bubbel en de stierenmarkt van 2007. Wat is margin debt? Margin debt zijn eigenlijk de schulden die beleggers maken door aandelen te kopen met geleend geld. Via marin accounts kan men geld lenen van de bank om daarmee aandelen te kopen. Dit is een sterke drijvende kracht geweest achter de stierenmarkt die in 2009 begon. Je kunt het vergelijken met een hypotheek die je neemt op je huis om daarmee aandelen te kopen in de hoop de aandelen later met winst te verkopen en de lening terug te betalen. Via margin debt stijgt de collectieve koopkracht in een stijgende markt en versterkt dit de stijging. Maar deze zichzelf voedende cyclus werkt ook andersom. Wanneer de aandelenmarkt weer gaat dalen – en ooit zal er een correctie komen – moeten deze beleggers zien dat ze voldoende liquiditeiten op hun rekening hebben staan om aan de margeverplichtingen te voldoen. Als dit niet het geval is, kan de bank de aandelen verkopen. Zo ontstaat er een nieuwe zichzelf voedende cyclus … maar nu naar beneden en dan is een aandelencrash niet veraf.
Een andere interessante grafiek is het netto krediet van de gemiddelde belegger in de Verenigde Staten. Als het netto krediet in het groen staat, hebben beleggers voldoende ruimte om meer schulden te maken, rood wil zeggen dat beleggers te veel schulden hebben.
Deze grafieken vertellen niet wanneer er een nieuwe aandelencrash zal plaatsvinden en ook niet dat de margin debt momenteel té hoog is. Maar wat wel duidelijk is, is dat bij een volgende correctie de daling opnieuw versterkt kan worden waardoor een correctie uitmondt in een crash.