Sinds 2011 duikelen de prijzen op de commodity-markten naar beneden. En al vanaf 2012 voorspelt menig expert de bodem. Dit jaar is dat niet anders. Nu zijn het de analisten van Goldman Sachs die de ommekeer voorspellen. Maar let wel, pas aan het einde van 2016. Waarom is de zakenbank nu eigenlijk positief dat de ommekeer aan het einde van dit jaar gaat plaatsvinden? Goldman noemt in een onderzoeksrapport twee hoofdredenen.
Zo stelt de zakenbank dat commodity-producenten eindelijk de kostenbesparingen zullen realiseren die nodig zijn om vraag en aanbod weer in balans te brengen. Daarnaast zal de toenemende liquiditeit in de markt ervoor zorgen dat het voorraadoverschot in de markt sneller geabsorbeerd kan worden.
Maatregelen leiden tot bullmarkt
“Het belangrijkste thema in 2016 voor grondstoffen, zijn de fundamentele maatregelen aan de aanbodzijde. Deze zullen voor een nieuw evenwicht in de markt zorgen. En dat evenwicht zal leiden tot een nieuwe bullmarkt,” aldus Goldman analist Jeffrey Currie. Vooralsnog lijken de grondstoffenmarkten enkel de andere kant op te bewegen. In de eerste twee weken van 2016 vestigden olie, gas en diverse metalen nieuwe laagterecords.
Maar dat is juist een goed teken, zo stelt Goldman. De bank is van mening dat de prijzen nu onder kritieke niveaus terecht zijn gekomen, en dat dwingt producenten om te snijden in de productie.
Aanpassingen vergen tijd
“Betekenisvolle aanpassingen vergen de nodige tijd. Zo is er altijd sprake van fysieke fricties in de pijplijn en hebben bedrijven te maken met arbeidscontracten. Bovendien spelen de opportuniteitskosten een grote rol bij het besluit om een mijn of olieveld te sluiten,” aldus Currie.
“De bullmarkt zal niet direct starten. Maar al onze financiële modellen wijzen op een kentering in de markt later dit jaar.”
Elke week het beste advies over aandelen in uw mailbox? Schrijf u hier in …