Jan Hatzius

Steeds meer beleggers maken zich zorgen over de wereldeconomie. Aandelen worden verkocht en de waarde van staatsobligaties en goud stijgt. Maar niet iedereen is ervan overtuigd dat we aan het begin staan van een donkere periode in de aandelenmarkten. Zo is bijvoorbeeld de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs nog altijd positief over de Westerse economieën.  Wereldwijd staan aandelenmarkten in het rood, maar Goldman Sachs denkt dat de markten het momenteel bij het verkeerde eind hebben. De zakenbank schat de kans op 25 procent dat geïndustrialiseerde economieën dit jaar in een recessie raken. Voor de VS ligt dit percentage (18 procent) zelfs nog een stuk lager. “De negatieve koersuitslagen in deze periode bieden een mooie kans voor beleggers die dapper genoeg zijn om de huidige storm op de markt te doorstaan ,” zo schrijft Jan Hatzius, topeconoom bij Goldman, in een rapport aan cliënten.

Economisch model

Hatzius baseert zijn verwachtingen op een economisch model dat cijfers bevat van 20 landen vanaf 1970. De zakenbank definieert een recessie als een jaarlijkse terugval in groei per hoofd van de bevolking.

-1x-1

Overigens krijgen economen lang niet altijd gelijk met hun verwachtingen. Laurence Summers zei onlangs nog dat de economische modellen van het IMF maar liefst 220 recessies tussen 1996 en 2014 over het hoofd hebben gezien.

Goldman wijst op verleden

Maar hoe rijmt Goldman nu eigenlijk de huidige paniek in de markten met hun eigen analyse? De zakenbank schrijft in zijn rapport dat vergelijkbare crises in het verleden uiteindelijk niet tot een recessie leidden. Zo noemt de bank onder meer de crash van 1987, de massale obligatie-uitverkoop in 1994, de val van Long Term Capital Management in 1998, en de euro-schuldencrisis in 2011. “In al deze gevallen waren de crises al deels ingeprijsd door de markt. Die periodes bleken achteraf grote kansen voor beleggers met een positieve blik op de lange termijn,” zo schrijft Hatzius. Overigens is Goldman niet alleen maar positief over de economie. Zo verwacht de zakenbank dat de Fed de rente pas in juni zal verhogen. Ook denkt Goldman dat de yield op staatsobligaties van de VS, Japan en Duitsland minder sterk zal oplopen dan eerder verwacht.

Volg het nieuws van de financiële markten op de voet via de Facebookpagina van Slim Beleggen.