goldman-sachs

Veel beleggers waren er vorig jaar van overtuigd: 2014 zou het jaar worden van een cyclisch herstel. Velen van hen hebben hier op moeten terugkomen dankzij tegenvallende winsten, een stijgende risicopremie, het instorten van veel grondstofprijzen en de angst voor deflatie. De lagere grondstofprijzen in combinatie met de lagere euro blijken echter goed voor Europa, met name voor de consumenten. Veel consumentenbedrijven zijn nog niet voldoende beloond voor de lagere grondstofprijzen en hoe zij hiervan kunnen profiteren, dat denken ten minsten de analisten van Goldman Sachs. Goldman Sachs geeft daarbij onder andere de voorkeur aan bedrijven gericht op persoonlijke goederen, frisdrankproducenten en luchtvaartmaatschappijen.

Goldman voorziet groei

Onder andere het bbp kan consumentenbedrijven ondersteunen. ‘Gezien de gedaalde olieprijzen en de lagere euro, achten wij de kans groter dan gebruikelijk dat groei ons dit jaar kan verrassen. Zo hebben onze analisten de groeiverwachtingen voor het bbp in de eurozone voor zowel 2015 (van +0,9% naar +1,2%) en 2016 (van +1,4% naar +1,6%) naar boven bijgesteld.’ Ook de euro is natuurlijk verder gedaald en heeft zijn invloed. De experts van Goldman Sachs verwachten pariteit tussen de euro en de dollar tegen het einde van 2016. Daar bovenop verwacht Goldman Sachs dat het QE-programma van de Europese Centrale Bank de risicopremie op Europese aandelen zal reduceren en de bereidheid van beleggers zal vergroten om weer in meer cyclische winstgroei te investeren. Goldman Sachs heeft voor beleggers een lijst opgesteld van aandelen die zouden moeten profiteren van de betere wereldwijde consumentengroei, de gedaalde grondstofprijzen en in sommige gevallen van de gedaalde euro ten opzichte van de dollar. Bekijk de lijst hieronder (klik op de afbeelding om in te zoomen).

woe goldman sachs

Los van dat veel cyclische aandelen naar verwachting kunnen profiteren van onder andere de lagere olieprijzen en de goedkopere euro, blijken cyclische aandelen ook verhandeld te worden tegen een 20 procent korting ten opzichte van de defensieve sector, wat betreft de koers-winstverhouding. In het Grondstoffen Rapport zie je hoe wij inspelen op de lagere olieprijzen