Het zal geen belegger zijn ontgaan dat de euro op dit moment in een vrije val zit. Volgens diverse analisten is de kans zelfs aanwezig dat de euro binnen afzienbare tijd pariteit bereikt met de dollar. De analisten van Goldman Sachs denken daar echter geheel anders over. Zij geloven in een wederopstanding van de euro. En dat zou ook goed nieuws voor de edelmetalen kunnen betekenen.

Tijdens de voorbijgaande weken heeft de euro aanzienlijk koersterrein moeten inleveren. Dit heeft enerzijds te maken met de opgelopen (oorlog)spanningen in Europa en anderzijds met de teleurstellende macrocijfers. Zo wist het Europese consumentenvertrouwen onlangs nog te dalen naar een teleurstellend laag niveau. Daarnaast speelt mee dat de Europese centrale bank op dit moment niet slagvaardig genoeg lijkt om de hoge inflatie een halt toe te roepen. Deze mix kan leiden tot economische instabiliteit en mogelijk zelfs een recessie.

Edelmetalen kunnen profiteren van een zwakkere dollar

Volgens de analisten van Goldman Sachs hoeft het echter niet zo ver te komen. Zij verwachten dat de euro binnenkort een stevige bodem zal bereiken. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Goldman Sachs, zijn de verwachtingen voor de EUR/USD in beeld gebracht. De Amerikaanse zakenbank houdt aan het einde van dit jaar al rekening met een koers van bijna 1,15. Volgend jaar zou de EUR/USD verder kunnen stijgen richting de grens van 1,20 en aan het einde van 2024 zou zelfs de grens van 1,30 bereikt kunnen worden.

Voor de edelmetalen kan een stijgende EUR/USD goed nieuws betekenen. Traditiegetrouw weten goud en zilver immers te profiteren van een zwakkere dollar. Volgens Goldman Sachs zit er op dit moment veel slecht nieuws in de koers van de EUR/USD verdisconteerd en zij achten de kans groot dat beleggers op dit moment de situatie te pessimistisch inschatten. De Europese economie oogt nog steeds krachtig en de ECB zou later dit jaar de inflatie kunnen temperen door middel van renteverhogingen. Het belooft in ieder geval een spannende tijd te gaan worden.