Ondanks een sterk 2017 en hoge waarderingen naar historische maatstaven, schieten de aandelenmarkten in 2018 sterk uit de startblokken. Analisten van Goldman Sachs verwachten dan ook dat er de komende maanden een stevige aandelencorrectie volgt. En dan is het de vraag: is dit een correctie of het begin van een nieuwe berenmarkt?
Peter Oppenheimer van Goldman Sachs liet in een nota weten dat 2018 de sterkste start van het beursjaar kent sinds 1987. Deze melt-up komt er na een sterk 2017 en de 2e hoogste risk-adjusted returns in meer dan 50 jaar. Daarnaast stijgen de rentevoeten waardoor obligaties verliezen optekenen en zit de VIX terug in een opwaartse trend.
De Goldman Sachs Bull/Bear Market Risk Indicator staat ondertussen al op 69%.
Dit is hetzelfde niveau als vlak voor het barsten van de dotcom-bubbel en de kredietbubbel.
Eerder al liet Christian Mueller-Glissmann van Goldman Sachs weten dat een aandelencrash onvermijdelijk is.
Correctie, geen berenmarkt
Toch verwacht Oppenheimer niet dat een correctie zal leiden tot een nieuwe berenmarkt. Het monetaire beleid is globaal gezien nog bijzonder soepel en er is amper sprake van inflatie. Een daling op de aandelenmarkt is meer dan waarschijnlijk een correctie en geen nieuwe berenmarkt.
“We do not believe that this would be prolonged or morph into a bear market, and so would see it as a buying opportunity. That said, technical factors and positioning could make it rather painful.”
Het verschil tussen een berenmarkt en een correctie is belangrijk
Golman Sachs verwacht een aandelencorrectie tussen 10% en 20%. Correcties van 10% zijn doodgewoon op de aandelenmarkt, al zijn ze de sinds de financiële crisis wel zeldzaam.
Het is echter wel belangrijk om in te schatten of een correctie slechts een correctie is of het begin van een berenmarkt.
Een berenmarkt daalt gemiddeld 30% over een periode van 13 maanden en heeft 22 maanden nodig om het verlies goed te maken.
Een gemiddelde correctie binnen een stierenmarkt bedraagt 13% over een periode van 4 maanden en heeft 4 maanden nodig om het verlies goed te maken.
Bron: Zerohedge
Foto Credit: iStock