do goldman sachs De markt voor ijzererts is een kopersmarkt, zo meldt Goldman Sachs deze week. De bank denkt dan ook dat de grondstof waarschijnlijk verder in prijs kan dalen nu de voorraden steeds groter worden. De recente zwakte die we gezien hebben in Australische transporten, zijn slechts een tijdelijke onderbreking van de verdere expansie, zo stelt analist Christian Lelong deze week in een note. Wanneer de activiteiten van grote Australische producenten terug op volle kracht zijn en binnen enkele maanden een nieuwe mijn opent in Roy Hill, zal de neerwaartse druk waarschijnlijk doorzetten, stelde hij.

Prijs ijzererts

IJzererts is deze maand gedaald naar de laagste niveaus sinds minstens 2009 doordat de grootste producenten, waaronder Rio Tino Group en BHP Billiton hun output een boost hebben gegeven in een markt die toch al grote voorraden kent terwijl grondstoffen in brede zin te kampen hadden met enorme verliezen. Terwijl Goldman de Australische export van deze maand omschreef als traag, zei de bank dat de activiteiten in Brazilië terug onderweg zijn naar een recordhoogte. De 2 landen zijn de grootste transporteurs van ijzererts. ‘De voorraden kunnen de komende maanden weer bescheiden gaan groeien nu het aanbod verder aantrekt. Het is een kopersmarkt en dit leidt waarschijnlijk tot verdere prijsdalingen voor ijzererts’, zei Lelong.

Verwachting voor ijzererts

IJzererts steeg begin deze week naar ruimt 52 dollar, nadat het eerder deze maand met minder dan 45 dollar nog het laagste niveau in minstens 6 jaar bereikte. Voor dit jaar staat de grondstof tot nu op een verlies van 27 procent. Hoewel Goldman in de meest recente note geen koersdoel meegaf voor ijzererts, zei de bank in een rapport op 20 juli dat het verwacht dat het in de komende 4 kwartalen zal dalen van 49 dollar per ton in september, naar 44 dollar tegen april-juni van volgend jaar. Alles over beleggen in 2015 ontdek je hier