Autobouwer Tesla zit in behoorlijk slechte papieren. Volgens Goldman Sachs zal het veel kapitaal vereisen om het komende anderhalf jaar te kunnen overleven, namelijk zo een slordige 10 miljard dollar. Lukt dit niet, dan vrezen ze bij Goldman Sachs dat de kans groot is dat het verhaaltje van Tesla misschien ten einde loopt. Tenzij Musk weer een konijn uit zijn hoed tovert.

Tesla, onder leiding van CEO Elon Musk, blijft ontzettend hard sukkelen met de productie van zijn Model 3 en dat gaat gepaard met gezichtsverlies, veel kosten en een dalende beurskoers. Sinds de problemen de kop hebben opgestoken, is het aandeel al 100 dollar in waarde gezakt.

Op zich nog niet zo een geweldige ramp, maar de evolutie van de beurskoers is natuurlijk ergens op gestoeld, meer bepaald de teleurstellende bedrijfsresultaten. Vorig kwartaal draaide het bedrijf zijn grootste verlies ooit, namelijk 710 miljoen dollar. Dat was een jaar geleden nog ‘maar’ 330 miljoen.

Kapitaalinjectie

Goldman Sachs ziet het niet goed komen en beweert dat de autobouwer een flinke kapitaalinjectie moet krijgen willen ze het jaar 2020 halen. De zakenbank heeft met zijn klanten meegedeeld dat Tesla op zoek moet gaan naar minstens 10 miljard dollar aan de hand van investeringsrondes en dergelijke.

Dat kan door middel van de uitgifte van nieuwe aandelen, converteerbare obligaties en durfkapitaal. Al deze middelen zullen nodig zijn om de schulden van Tesla te kunnen financieren want de schuldenberg is behoorlijk groot geworden door het fiasco met de productie van het nieuwe Model 3.

Het aandeel van Tesla heeft sinds begint dit jaar al 11 procent van zijn waarde verloren. Goldman Sachs vreest dat dit echter nog niet de eindhalte is voor dit jaar en voorspelt een verdere daling met 32 procent onder het huidige koersniveau naar ongeveer 190 dollar per aandeel.

Bronnen: Business Insider, CNBC

Foto: Blomst – Pixabay