De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft zijn prognose voor de goudprijs voor dit jaar verhoogd met 10 procent. De reden voor deze verbeterde vooruitzichten is simpel, er is momenteel veel volatiliteit op de markten en de onzekerheden blijven roet in het eten gooien.

De goudprijs gaat de komende drie, zes en twaalf maanden respectievelijk stijgen naar 1.325, 1.375 en 1.435 dollar per troy ounce komende van 1.250, 1.300 en 1.350 dollar per troy ounce. Althans volgens de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, een stijging van maar liefst 10 procent van de goudprijs.

Going forward gold will be supported primarily by growing demand for defensive assets. The same is also true of central bank buying, with rising geopolitical tensions incentivizing more central banks to re-enter the gold market.

Volgens Jeffrey Currie, strateeg bij Goldman Sachs, heeft dit alles te maken met de vrees voor een globale economische groeivertraging, een mogelijke recessie en de zorgen omtrent het rentebeleid van de Federal Reserve. De maand december was de slechtste ooit sinds de ‘Great Depression’.

Veilige haven

Maar de goudprijs wist zich karig te houden en steeg die maand zelfs met 4 procent. Alle signalen voor een hogere goudprijs staan immers op groen. Er is immens veel onzekerheid op de markten, vooral omwille van de handelsoorlog die een mogelijke recessie in de hand aan het werken is.

Het rentebeleid van de Federal Reserve helpt deze situatie ook niet echt hoewel voorzitter Jerome Powell had aangegeven om het rentebeleid te herbekijken op basis van de ontwikkelingen op de financiële markten. Goldman Sachs gelooft niet dat de problemen op korte termijn zullen verdwijnen.

Hun voorspelling over de goudprijs strookt met de historische lading die goud altijd al heeft gehad op de markten, namelijk als een veilige haven tijdens turbulente tijden. Als het onrustig op de beurzen, vluchten beleggers naar goud omdat dit een vrij waardevaste belegging is in tijden van onzekerheid.

Bronnen: CNBC

Foto: MaxPixel

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>