Zakenbank Goldman Sachs heeft hun groeiprognose voor de Chinese economie neerwaarts bijgesteld. Het land worstelt met tal van uitdagingen die het economische herstel bemoeilijken. Analisten en economen hadden begin dit jaar meer verwacht van het herstel na de strenge coronamaatregelen, maar deze blijft voorlopig teleurstellend.

Goldman Sachs heeft, net zoals andere banken op Wall Street, hun groeiprognose voor China neerwaarts bijgesteld nu de economie van het land moeite heeft om weer op gang te komen na het stopzetten van de strenge coronamaatregelen eind vorig jaar.

De investeringsbank verlaagde haar prognose voor het bruto binnenlands product (bbp) voor 2023 van 6 naar 5,4 procent. Ondanks de verwachting van verdere stimuleringsmaatregelen, gelooft Goldman Sachs dat deze niet voldoende zullen zijn om de bredere problemen die de economie beïnvloeden, waaronder het verzwakte sentiment, op te lossen.

Uitdagingen

De verlaging door Goldman Sachs volgt op soortgelijke stappen van UBS, BofA en JPMorgan, die allemaal hun Chinese bbp-ramingen voor het volledige jaar naar beneden hebben bijgesteld. Volgens de economen van Goldman Sachs staat China voor een reeks macro-economische uitdagingen, zoals demografische veranderingen, een langdurige neergang op de vastgoedmarkt, schuldenproblemen op lokaal overheidsniveau en geopolitieke spanningen.

Ze verwachten ook een verdere verzwakking van de Chinese yuan ten opzichte van de Amerikaanse dollar als gevolg van renteverschillen, waarbij de People’s Bank of China naar verwachting haar monetair beleid zal versoepelen, terwijl de Amerikaanse Federal Reserve zinspeelt op toekomstige renteverhogingen.

UBS voorspelt ook een aanhoudende zwakte van de Chinese economie, met name in het tweede kwartaal van het jaar. Onzekerheid in de vastgoedsector blijft een aanzienlijk risico, wat mogelijk kan leiden tot een verdere verslechtering van de groeivooruitzichten van China.

Volgens de Chinese hoofdeconoom Wang Tao van UBS zou de groei in het tweede kwartaal kunnen vertragen tot slechts 1-2 procent kwartaal op kwartaal, aanzienlijk zwakker dan hun eerdere prognose van 4,5 procent. Ze benadrukte dat de risico’s voor hun prognoses neerwaarts neigen, voornamelijk als gevolg van onzekerheden op de vastgoedmarkt, het traject van ondersteuning van het vastgoedbeleid en een zwakkere externe vraag.

Bronnen: Jihye Lee – CNBC

Foto: David Dennis – FlickrCC BY-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>