Het clubke anti-crypto beleggers groeit met de dag. De astronomische stijging van 2017 doet steeds meer traditionele banken waarschuwen voor de gevaren van Bitcoin en Co. Ook de investment management divisie van Goldman Sachs waarschuwt voor Bitcoin, maar nog meer voor Ethereum.

Volgens de divisie van de Amerikaanse zakenbank was de gigantische stijging vorig jaar nog erger dan wat ze gezien hebben tijdens de internetgekte eind vorige eeuw. “Cryptomunten zijn veel grotere bubbels dan de financiële wereld ooit heeft gezien”, aldus de analisten.

In 2017 begon Bitcoin nog onder $1.000 om te stijgen naar $20.000 en daarna terug te vallen tot $14.000. In 2018 neemt de volatiliteit van Bitcoin enorm toe met stevige bewegingen naar boven én naar beneden.

Goldman Sachs waarschuwt nu dat de volatiliteit en het gebrek aan regulering de cryptomunt parten speelt.

Maar naast Bitcoin is Ethereum nog een veel grotere bubbel zegt de investment management divisie van Goldman Sachs. Ether begon 2017 nog rond $10 en steeg midden januari naar een record van maar liefst $1.330. Daarmee is de Ethereumbubbel nog vele malen groter dan de bubbel van Bitcoin, zeggen de analisten.

Crypto-aandelen exploderen zonder reden

In een nota aan hun klanten lieten de analisten van Goldman Sachs weten dat de prijzen voor cryptomunten als Bitcoin en Ethereum best nog wel eens kunnen verdubbelen of verdrievoudigen, maar dat ze op lange termijn hun waarde niet zullen behouden.

Een ander bewijsstuk voor de bubbeltheorie in cryptomunten is volgens Goldman Sachs de koersevolutie van aandelen waarvan het bedrijf een naamswijziging aankondigde naar cryptomunten of blockchain. De bedrijven die uit het niets ineens aankondigde met cryptomunten of blockchain te beginnen, zagen hun beurskoersen exploderen.

Dat is volgens Goldman Sachs het ultieme bewijs dat je als belegger moet oppassen voor Bitcoin, andere cryptomunten en Ethereum in het bijzonder. Ze vinden Bitcoin te volatiel als veilige haven en niet efficiënt genoeg om traditionele munten te vervangen. Sommige cryptomunten kunnen wel in groeilanden een alternatief vormen op traditionele betaalsystemen.

Bron: MarketWatch