Het coronavirus heeft zich in Europa als een olievlek verspreid vanuit Italië naar de rest van Europa. En de economische gevolgen worden met de dag groter. De meeste Europese landen hebben al ruimhartige steunpakketten gelanceerd. En volgens Goldman Sachs is dat ook hard nodig. De economische gevolgen zullen volgens de zakenbank immers levensgroot zijn.

Italië is zonder twijfel de besmettingshaard van Europa. De teller staat daar inmiddels op meer dan 30.000 besmettingen. Enkele weken geleden had niemand kunnen inschatten dat het coronavirus zo’n groot probleem zou worden in Europa. Het aantal besmettingen in Duitsland, Frankrijk en Spanje stijgt immers ook erg hard.

Europeanen moeten rekening houden met een diepe recessie

Volgens Goldman Sachs wordt de Europese economie hard geraakt door het coronavirus. Op de bovenstaande staafgrafiek zijn de groeiverwachtingen van de zakenbank in beeld gebracht. Volgens de economen van Goldman Sachs wordt de Italiaanse economie het hardste geraakt. Zo wordt er gerekend op een groeivertraging met ongeveer 6 procentpunten. Ook Spanje, Frankrijk en Duitsland weten de dans niet te ontspringen. Volgens de zakenbank zal daar sprake zijn van een lagere groei van tussen de 4 en 5 procentpunten.

Volgens de economen van Goldman Sachs moeten de Europeanen rekening houden met een recessie. Mocht het dodelijke virus langere tijd blijven hangen, dan kan dat zelfs leiden tot een diepe recessie. En de vraag is of overheden een dergelijke diepe recessie wel kunnen opvangen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>