Met het vooruitzicht van een renteverhoging in de VS en wellicht een renteverlaging in Europa, zijn Europese aandelen momenteel aantrekkelijk voor beleggers. Dit schrijft Goldman Sachs in een note aan beleggers. De zakenbank blijft daarom overwogen in Europese aandelen. “Wij verwachten dat de ECB met extra stimuleringsmaatregelen komt in december. De neerwaartse risico’s voor inflatie zijn namelijk nog altijd prominent aanwezig,” zo schrijft Goldman volgens CNBC. De bank denkt dat de depositorente met 0,1 procent verlaagd zal worden naar -0,3 procent. Ook verwacht de bank dat het QE programma verlengd zal worden tot het einde van het derde kwartaal in 2017. Deze maatregelen zullen ertoe leiden dat de euro verzwakt zal worden, omdat beleggers op zoek zullen gaan naar investeringen die beter rendement opleveren dan de negatieve rente op de valutamarkt. Europese aandelen kunnen daarvan profiteren.
Divergentie tussen ECB en Fed
De mogelijke maatregelen van de ECB komen op een moment dat de Fed naar alle waarschijnlijkheid de eerste renteverhoging gaat doorvoeren. Dat zou ertoe kunnen leiden dat de dollar nog meer gaat stijgen, omdat valutahandelaren een beter rendement verwachten in de VS. Volgens Goldman heeft deze divergentie in het verleden geleid tot een sterke opmars van Europese aandelen: “Historisch gezien hebben Europese aandelen over een langere periode flink beter gepresteerd dan Amerikaanse aandelen na een eerste renteverhoging van de Fed. En de outperformance wordt nog duidelijker zichtbaar na 12 maanden.”
Concrete tip Goldman
Er is nog een andere reden waarom een dergelijk scenario populair is bij de analisten van Goldman: het lijkt erop dat de markt zich momenteel nog niet gepositioneerd heeft op de beleidsverschillen tussen Europa en de VS. De bank eindigt de note met een concrete tip voor valutahandelaren: short de euro. Goldman denkt dat de munt over twaalf maanden nog maar 0.95 dollar waard is. Sterker nog, de bank denkt dat de daling versneld kan worden indien de ECB met sterker dan verwachte stimuleringsmaatregelen komt.