De op een na grootste stijging van de waarderingen van de Amerikaanse aandelenmarkt in meer dan 3 decennia loopt op zijn eind. Dat denkt ten minste Goldman Sachs. De waarderingen van aandelen zijn sinds september 2011 met 62 procent gestegen. Dit is de langste periode waarin de waarderingen van aandelen zijn gestegen sinds het hoogtepunt van de dot.com-bubbel in december 1999, toen de koers-winstratio op basis van verwachte winsten voor de S&P 500 maar liefst 61 maanden achtereen steeg, volgens Goldman.
Renteverhoging
Op dit moment is de verwachte koers-winstverhouding al zo’n 42 maanden aan het stijgen, maar Goldman Sachs voorspelt dat dat zal eindigen wanneer de Federal Reserve zijn rentetarieven zal verhogen, waarvan de strategen verwachten dat dit in september zal plaatsvinden. De steeds maar hoger wordende waarderingen van aandelen ‘zullen waarschijnlijk eindigen wanneer de rentes worden verhoogd’, vertelden strategen die onder leiding staan van David Kostin in een rapport. In de afgelopen 3 verkrappingscycli, kromp de koers-winstverhoudingen gemiddeld met 8 procent in de 3 maanden volgend op de eerste renteverhoging, zo meldt Goldman. De Standard & Poor’s 500 Index heeft sinds maart 2009 een rally gezien van meer dan 200 procent. De Amerikaanse index handelt nu op ruim 17 keer de verwachte winsten voor de komende 12 maanden. De S&P 500 keerde vorige maand terug richting een all time high nadat de index zijn langste periode zonder nieuw record in 2 jaar achter de rug had. De Nasdaq klom naar zijn eerste nieuw record sinds de dot-combubbel.
Klimmen richting renteverhoging
Kostin verwacht dat de S&P 500 richting de renteverhoging van de Fed op kan klimmen naar zo’n 2150 punten, om vervolgens het jaar te eindigen rond de 2100. De beste kansen voor beleggers in Amerikaanse aandelen gedurende die tijd, ziet Kostin in bedrijven die cash uitkeren aan aandeelhouders. Dit kan zijn middels het inkopen van eigen aandelen maar ook door dividend uit te keren, schreef het team van Kostin. Speel in op deze 5 kansen