Het is een goede week voor Google CEO Sundar Pichai. Niet alleen rapporteerde zijn bedrijf weer fantastische resultaten, ook krijgt de topman binnenkort meer dan 350.000 aandelen toegewezen als bonus. Aan de huidige koers is dit ongeveer $380 miljoen waard. Zo ontvang hij weeral een van de grootste bonussen ooit op Wall Street.

Sundar Pichai krijgt maar liefst 353.939 aandelen toegewezen uit een optieplan dat werd toegekend in 2014. De CEO van Google kreeg dit optiepakket nadat hij in 2014 een groot deel van de taken van medeoprichter Larry Page overnam. Sindsdien steeg het aandeel Alphabet, de holding boven Google, bijna 100%.

Sinds 2014 ontving Pichai nog 2 optiepakketten toegewezen met een waarde in de honderden miljoenen aan de huidige beurskoers. Deze bonus van $380 miljoen is al een van de grootste compensaties ooit voor een CEO. En er volgen er dus meer dan waarschijnlijk nog meer.

Andere topmannen die veel geld verdienen aan optiepakketten zijn bijvoorbeeld Mark Zuckerberg en Elon Musk.

Facebook CEO Zuckerberg verkocht al voor meer dan $2 miljard aandelen Facebook, vooral in de maanden voor het uitlekken van het dataschandaal.

Elon Musk heeft een nieuwe overeenkomst bij Tesla die hem op termijn de rijkste man ter wereld kan maken. Een nieuwe optiepakket van aandelen Tesla kunnen hem de komende jaren $55,8 miljard extra opleveren. Daarvoor zal hij wel enkele uitdagende doelen moeten bereiken.

Wie is Google CEO Sundar Pichai?

Sundar Pichai groeide op in Chennai, India. Hij is de zoon van een elektrische ingenieur als vader en een stenograaf als moeder. Het was zeker geen rijk gezin en Pichai sliep samen met zijn broer in de living. Zijn talent voor cijfers kwam aan het licht toen de ouders in de gaten kregen dat hij alle telefoonnummers kon onthouden die hij ooit gebruikte. Later geraakte hij geïnteresseerd in computers en schrijf hij een eigen softwareprogramma om te schaken.

Na zijn studies metallurgische techniek trok hij naar Silicon Valley. Hij studeerde verder op Stanford en behaalde zijn MBA aan de Wharton School. Voor Google was Pichai aan de slag bij Applied Materials en McKinsey & Co. In 2004 trok hij naar Google waar hij de zoek-toolbar mee creëerde. Toen Microsoft in 2006 Bing als de default zoekmachine installeerde, werd deze toolbar nog belangrijker. Sundar Pichai overtuigde grote computerfabrikanten om de toolbar mee te installeren in de browser.

Daarna overtuigde hij Larry Page en Sergey Brin om een eigen internetbrowser te maken, het resultaat – Chrome – is nu de meest gebruikte internetbrowser te wereld. Vervolgens maakte Pichai naam bij Android, bij de overname van Nest in 2014 en het Chrome OS besturingssysteem. Ondanks verschillende aanbieding van onder andere Twitter blijft Sundat Pichai Google trouw.

Volgens de mensen die met hem werken, blijft hij zeer bescheiden en legt hij de focus op het resultaat in plaats van zijn eigen ego.

Bron: Bloomberg

Foto Credit: Flickr