Google heeft haar eigen chatbot die werkt met behulp van artificiële intelligentie voorgesteld, genaamd Bard. Hiermee wil het bedrijf de concurrentie aangaan met de immens populaire chatbot ChatGPT.

Sundar Pichai, CEO van Alphabet, verklaarde in een mededeling dat Bard vanaf maandag voor een select clubje gebruikers zal worden opengesteld. Het is de bedoeling om de tool in de komende weken beschikbaar te maken voor het grote publiek.

Net als ChatGPT, dat eind november werd gelanceerd door AI-onderzoeksbureau OpenAI, is Bard gebaseerd op een groot taalmodel. Deze modellen worden getraind op grote hoeveelheden online gegevens om overtuigende antwoorden op gebruikersvragen te genereren.

De onderliggende technologie die Bard ondersteunt bestaat al enige tijd, maar is niet algemeen beschikbaar voor het publiek. Google onthulde zijn Language Model for Dialogue Applications (of LaMDA) zo’n 2 jaar geleden en verklaarde maandag dat deze technologie Bard zal ondersteunen.

Code rood

De aankondiging komt op een moment dat Google’s kernproduct – online zoeken – volgens velen het grootste risico in jaren loopt. In de 2 maanden dat ChatGPT voor het publiek is gelanceerd, is het gebruikt om essays, verhalen en songteksten te genereren. Ook wordt de tool gebruikt om een aantal vragen te beantwoorden die men vroeger op Google zou hebben gezocht.

De immense aandacht voor ChatGPT heeft er naar verluidt toe geleid dat het management van Google een “code rood” heeft afgekondigd voor zijn zoekactiviteiten. In een tweet vorig jaar waarschuwde Paul Buchheit, een van de bedenkers van Gmail, dat Google slechts een jaar of twee verwijderd kan zijn van totale ontwrichting door de opkomst van AI.

Bron: CNN
Foto: iStock