Goud 2015 Het lijkt wel alsof goud in 2015 opnieuw een erbarmelijk slecht jaar achter de rug had. Dit is echter een totaal verkeerd beeld. In Amerikaanse dollar daalde de goudprijs met 11% in 2015 MAAR in euro bijvoorbeeld beperkte de daling zich tot 1%. Van de grootste en belangrijkste valuta ter wereld steeg de goudprijs zelfs in 10 van de 17 gevallen. De goudprijs steeg het meeste in Argentinië, met een stijging van 37%, op de voet gevolgd door Brazilië waar de goudprijs in Braziliaanse real 33% hoger het jaar afsloot. Ook in Mexico, Rusland, Zuid-Afrika, Turkije en Oekraïne hadden beleggers in goud een goed jaar achter de rug. Goud in 2015 Zo schetst de media dus een totaal verkeerd beeld. De focus ligt dikwijls op de evolutie in Amerikaanse dollar. Het is dan ook voornamelijk in die Amerikaanse dollar dat de goudprijs een redelijk zwak jaar achter de rug had. Ook in Zwitserse frank was er een daling van 11%, in Japan een daling met 10%. Buiten deze munten heeft goud een goed jaar achter de rug. Goud bewijst eigenlijk dat ze een perfecte verzekering is tegen een zwakke munt. De landen die het zwaarste kreunen onder de valutaoorlog, zien de goudprijs het sterkste stijgen. De belangrijke vraag die u zich moet stellen is dus hoe de Amerikaanse dollar gaat evolueren in deze valutaoorlog.

Amerikaanse dollar kent consolidatiejaar

USD in 2015

2014 was het jaar van de opmars van de Amerikaanse dollar terwijl 2015 het jaar van de consolidatie was. In november zette de Amerikaanse dollar een dubbele top neer, net boven het hoogste niveau van maart eerder dat jaar. De verdere stijging in de rentecyclus en de vlucht naar de Amerikaanse dollar in turbulente beurstijden kan er voor zorgen dat de stijging wordt hervat na dit consolidatiejaar. Anderzijds zit er mogelijk al een groot deel verrekent in de sterkte van de munt.

Bodemsignalen nemen toe voor goud

Bij een daling van de Amerikaanse dollar zal dit een positief effect hebben op de goudprijs in USD. Een sterke Amerikaanse dollar wil eigenlijk zeggen dat andere valuta verzwakken. Wanneer de goudprijs minder daalt dan de depreciatie van de zwakke munt ten opzichte van de Amerikaanse dollar, stijgt alsnog de koopkracht.

Goud 2015 consolidatie bodem

Hoewel de goudprijs nog steeds in een neerwaartse trend zit, nemen de signalen op een definitieve bodem steeds meer toe. Dit is ook enkele miljardairs niet ontgaan. Enkele bekende beleggers stappen momenteel massaal in goud.

2 miljardairs kopen voor $1,2 miljard goud

Stanley Druckenmiller stopte in 2010 als fondsenbeheerder, nu beheert hij alleen nog zijn eigen geld. Maar Stanley Druckenmiller heeft zelf zo veel geld dat hij in sommige gevallen nog steeds moet rapporteren aan de SEC. Hieruit blijkt onder andere dat hij een van de 10 grootste aandeelhouders is van de SPDR Gold Trust (GLD). Druckenmiller investeert momenteel zo’n $300 miljoen van zijn eigen geld in goud. Een andere miljardair die zijn wagen vol met goud laadt is John Paulson. Via zijn hedge fund bezit hij zo’n 9,2 miljoen aandelen GLD, goed voor ongeveer $900 miljoen. John Paulson verdiende in 2009 en 2010 al eens $5 miljard door de stijging van de goudprijs goed in te schatten. Paulson ziet goud vooral als een verzekering tegen monetaire onrust. Met de stijging van de Amerikaanse rentevoet neemt het risico op monetaire onrust toe. Deze nieuwe rentecyclus zal ongetwijfeld slachtoffers maken op de financiële markten. Waar en wanneer is moeilijk te voorspellen, maar John Paulson en Stanley Druckenmiller zien goud als een perfecte verzekering voor de moeilijke periode die ongetwijfeld wacht.

<< Wacht niet op de comeback van goud, lees nu al de GoudGids van Slim Beleggen >>