goud Goud is aan een opmerkelijk opmars bezig in Azië. De koersdaling van het edelmetaal heeft prijsbewuste Aziatische consumenten ertoe aangezet om extra bij te kopen. Nu het Westen nog. Al geruime tijd werd gesteld dat China India naar de kroon had gestoken als grootste consument van goud in de wereld. Dat werd vorige maand officieel bevestigd, meer bepaald op basis van de cijfers over 2013 die door de World Gold Council bekendgemaakt werden. De vraag naar het edelmetaal in China lijkt bovendien alleen maar groter en groter te worden. De vraag van Chinese consumenten, zowel naar gouden juwelen als naar gouden staven en gouden munten steeg vorig jaar met 32 procent tot 1.066 ton. Daarmee werden India ruimschoots geklopt, want die consumeerden (als we dat woord mogen gebruiken) vorig jaar ‘maar’ 975 ton goud. Dat was overigens toch ook 13 procent meer dan in 2012.

Goud: mondiale vraag stijgt óók

Ook de mondiale vraag naar het edelmetaal zat in 2013 in de lift, hetgeen toch enigszins verbazingwekkend genoemd mag worden in een jaar dat de goudprijs een knieval met ruim 28 procent maakte. De vraag naar bullion daalde met 15 procent, hoofdzakelijk als gevolg van zware verkoopdruk van de kant van de exchange traded funds (ETFs).

>>Meer weten over investeren in goud? Download dan hier onze GRATIS GOUDGIDS<<

De mondiale vraag naar goud steeg vorig jaar met 21 procent tot een totaal van 3.684 ton. Hieruit kunnen we opnieuw concluderen dat de vraag naar fysiek goud groot blijft, ook al zat de markt voor papieren goud in zak en as. Het waren namelijk hoofdzakelijk de derivaten die de goudprijs omlaag duwden. Volgens WGC Gold Demand Trends is vooral de explosie van de vraag naar het edelmetaal in China hét fenomeen van vorig jaar gebleken. Dat heeft geleid tot een grote stijging van de goudindustrie in het land, inclusief heel wat extra tewerkstelling in sectoren die gerelateerd zijn aan alles wat met het edelmetaal te maken heeft. India kreeg af te rekenen met een verhoogde invoerheffing die door de inwoners van het land op grote schaal omzeild werd door smokkel. De officiële Indiase verkoopcijfers moeten dus met een grote korrel zout genomen worden.