Beleggers die hadden gerekend op een aanhoudende lage beweeglijkheid, werden afgelopen week met de neus op de feiten gedrukt. Tijdens de handelssessie van donderdag wist de bekendste graadmeter voor het meten van de volatiliteit – de VIX-index – werkelijk in waarde te exploderen. En met name goud en Bitcoin wisten te profiteren van de toegenomen beweeglijkheid.

Afgelopen week werd er een nieuw hoogtepunt bereikt als het gaat om de spanningen tussen Amerika en Noord-Korea. De leiders van beide landen wisten met strenge uitspraken elkaar op de kast te jagen. En de beleggers schrokken hier toch wel van, want afgelopen donderdag moest er flink terrein worden prijsgegeven.

Beleggers zien Bitcoin ook als een veilige haven

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat goud en Bitcoin tot nu toe deze maand bezig zijn met een uitstekende beursmaand. Met name de prijs van Bitcoin is werkelijk door het dak gevlogen. Deze stijging wordt veroorzaakt door diverse fundamentele aspecten, maar ook zien veel beleggers de digitale munt als een veilige haven. Goud kennen we natuurlijk traditiegetrouw al als veilige haven.

Op dit moment lijkt het vuur tussen Donald Trump en Kim Jong-un wat gedoofd te zijn, maar beleggers doen er altijd verstandig aan om de portefeuille te beschermen. Juist de onverwachte gebeurtenissen kunnen diepe sporen achterlaten in uw portefeuille. Wees dat scenario voor!